Ερευνητές που παρατήρησαν νέα σχέση μεταξύ της χρόνιας νεφρικής νόσου και του διαβήτη, εντόπισαν μοριακό μηχανισμό που μπορεί ενδεχομένως να ευθύνεται για τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης σε τέτοιους ασθενείς, αποκάλυψε νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Vincent Poitout, του University of Montreal, δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις σε δείγματα ποντικών και ανθρώπων δείχνουν ότι η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όταν εμφανίζεται νεφρική ανεπάρκεια η ουρία συσσωρεύεται στο αίμα και έτσι μπορεί να προκληθεί διαβήτης.

Η Laetitia Koppe, του University of Montreal, δήλωσε ότι σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια οι νεφροί δεν μπορούν πια να αποβάλλουν τις τοξίνες. Η ουρία είναι μέρος των αποβλήτων η οποία συσσωρεύεται στο αίμα.

Τελικά όσοι νοσήσουν πρέπει να υποβληθούν σε αιμοδιάλυση ή μεταμόσχευση νεφρών.

Επιπλέον, περίπου μισοί από όσους εμφάνιζαν χρόνια νεφρική νόσο είχαν μη φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου, δήλωσε η Koppe, προσθέτοντας ότι πειράματα σε ποντικούς έδειξαν βλάβη στην έκκριση ινσουλίνης από τα βήτα -κύτταρα του παγκρέατος, όπως παρατηρείται στον διαβήτη.

Οι ίδιες ανωμαλίες φάνηκαν επίσης σε δείγματα παγκρεατικών κυττάρων ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο.

Πηγές:
Journal of Clinical Investigation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: νόμιμη η μερική χρήση κάνναβης από 1η Απριλίου
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία