Δυο μερίδες ψαριού την εβδομάδα μπορεί ενδεχομένως να είναι αρκετές για τη μείωση του κινδύνου τύφλωσης που αντιμετωπίζουν ορισμένοι ασθενείς με διαβήτη, αναφέρει νέα ισπανική έρευνα.

Ο ερευνητής Aleix Sala-Vila, του Centro de Investigacion Biomedica en Red στη Βαρκελώνη, θέλησε να διαπιστώσει αν η τακτική κατανάλωση θαλασσινών –ιδιαίτερα λιπαρών ψαριών- μείωνε τον κίνδυνο διαβητικής αμφιβληστροπάθειας.

Οι ερευνητές εστίασαν σε ασθενείς των οποίων η διατροφή ήδη αποτελούνταν κυρίως από τροφές με χαμηλά λιπαρά ή ήταν φυτικές.

Ανακάλυψαν ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο διαβητικής αμφιβληστροπάθειας σε σχέση με όσους περιλάμβαναν λιγότερο ψάρι στη διατροφή τους.

Η έρευνα περιέλαβε 3 ομάδες συμμετεχόντων. Η πρώτη ακολουθούσε διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Η δεύτερη ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η τρίτη ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή με επιπλέον 30 γρ. καρύδια και αμύγδαλα την ημέρα.

Η έρευνα έδειξε ότι όσοι ανήκαν στη δεύτερη ομάδα είχαν μειωμένο κίνδυνο όσον αφορά την όρασή τους.

Στη συνέχεια, δουλεύοντας με την ίδια δεξαμενή συμμετεχόντων, οι ερευνητές ζήτησαν από 3.600 διαβητικούς, μεταξύ 55 και 80 ετών, να αναφέρουν πόσο συχνά κατανάλωναν 8 είδη θαλασσινών πριν υιοθετήσουν τη διατροφή που είχε σχεδιαστεί για αυτούς.

Όταν ακολούθησαν τη διατροφή τους, η ομάδα παρακολούθησε τις συνήθειες των συμμετεχόντων για σχεδόν 5 χρόνια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι τακτικά κατανάλωναν 500 mg ημερησίως, ωμέγα-3 λιπαρά, είχαν 48% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβητική αμφιβληστροπάθεια σε σχέση με όσους κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα.

 

Πηγές:
JAMA Ophthalmology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο