Η χαμηλή ικανοποίηση από την εργασία στην ηλικία των 20 και 30 ετών μπορεί να οδηγήσει σε φτωχή υγεία και σε συναισθηματικά προβλήματα από την ηλικία των 40 ετών, προειδοποιούν ερευνητές.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η ψυχική υγεία, κυρίως επηρεαζόταν από τα συναισθήματα κάποιου για την εργασία του.
Ο ερευνητής Jonathan Dirlam, του The Ohio State University, ανακάλυψε ότι υπάρχει σωρευτική επίδραση της ικανοποίησης από την εργασία στην υγεία, που φαίνεται στην ηλικία των 40 ετών.

Άνθρωποι που ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι από την εργασία τους στην αρχή της καριέρας τους εμφάνιζαν περισσότερη κατάθλιψη και ανησυχία, ενώ είχαν περισσότερα προβλήματα με τον ύπνο.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι όσοι είχαν χαμηλή ικανοποίηση από την εργασία και καθοδική τάση στην καριέρα είχαν περισσότερα προβλήματα πόνου στη μέση και συχνών κρυολογημάτων σε σύγκριση με την ομάδα υψηλής ικανοποίησης.
Ο Hui Zheng, δήλωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα προβλημάτων ψυχικής υγείας για όσους είχαν χαμηλή ικανοποίηση από την εργασία μπορεί να είναι προάγγελος μελλοντικών προβλημάτων σωματικής υγείας.

Πρόσθεσε ότι το αυξημένο άγχος και η κατάθλιψη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρδιοπάθειες ή άλλα προβλήματα υγείας που εμφανίζονται σε μεγαλύτερη ηλικία.

Αντίθετα, άνθρωποι των οποίων η ικανοποίηση από την εργασία άρχισε από χαμηλά επίπεδα αλλά βελτιώθηκε κατά τα πρώτα χρόνια της καριέρας τους δεν είχαν τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη συνεχώς χαμηλή ή πτωτική πορεία ικανοποίησης.
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε την πορεία της ικανοποίησης από την εργασία σε ανθρώπους 25-39 ετών. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες ανέφεραν διάφορες μετρήσεις υγείας μετά την συμπλήρωση των 40 ετών.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 4 ομάδες: Συνεχώς χαμηλή και συνεχώς υψηλή ικανοποίηση από την εργασία, υψηλή ικανοποίηση στην έναρξη με καθοδική τάση και χαμηλή στην αρχή αλλά με ανοδική τάση αργότερα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σχεδόν 45% των συμμετεχόντων είχαν συνεχώς χαμηλή ικανοποίηση από την εργασία ενώ ποσοστό 23% είχε τάση χαμηλής ικανοποίησης στην αρχή της καριέρας.

Περίπου 15% των ανθρώπων ήταν συνεχώς ευτυχισμένοι από την εργασία τους και περίπου 17% είχαν ανοδική τάση στην ικανοποίηση.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο του American Sociological Association στο Σιάτλ.

 

Πηγές:
Συνέδριο του American Sociological Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο