Τα στεροειδή που χρησιμοποιούνται για να βοηθηθεί η λειτουργία των πνευμόνων μωρών που γεννήθηκαν πρόωρα, μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο οφθαλμικών προβλημάτων, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι γιατροί συνήθως δίνουν κορτικοστεροειδή σε μωρά με πολύ χαμηλό βάρος στη γέννηση για να βελτιώσουν τη λειτουργία των πνευμόνων αλλά εικάζεται από καιρό ότι μπορεί ενδεχομένως να έχουν παρενέργειες.

Η Dr. Tammy Movsas, δήλωσε ότι οι γιατροί πρέπει να χρησιμοποιούν ορθή κρίση για να ισορροπήσουν τη θετική επίδραση των στεροειδών στους αναπτυσσόμενους πνεύμονες με τη δυνητικά αρνητική επίδραση στα αναπτυσσόμενα μάτια των πολύ πρόωρων μωρών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία σχεδόν 1.500 μωρών που ζύγιζαν λιγότερο από 500 γρ. στη γέννηση.

Αν και η έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτιατή σχέση, ο κίνδυνος αμφιβληστροπάθειας προωρότητας ήταν 60% υψηλότερος για μωρά που αντιμετωπίστηκαν με στεροειδή, ανακάλυψαν ερευνητές.

Ο κίνδυνος για τα παιδιά να αναπτύξουν προχωρημένη περίπτωση της πάθησης ήταν 70% υψηλότερος αν λάμβαναν φάρμακα, έδειξαν τα ευρήματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of the American Association for Pediatric Ophthalmology and Strabismus.

 

Πηγές:
Journal of the American Association for Pediatric Ophthalmology and Strabismus.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο