Οι δίδυμοι ζουν περισσότερο από τους άλλους ανθρώπους και η στενή τους σύνδεση μπορεί ενδεχομένως να είναι η αιτία για αυτό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές επισκόπησαν στοιχεία 2.900 διδύμων του ιδίου φύλου οι οποίοι γεννήθηκαν στη Δανία μεταξύ 1870 και 1900. Η έρευνα περιέλαβε μόνο στοιχεία από διδύμους που ζούσαν μετά την ηλικία των 10 ετών. Οι ερευνητές συνέκριναν τους διδύμους με το γενικό πληθυσμό της χώρας.

Σε κάθε ηλικία μονοζυγωτικοί δίδυμοι είχαν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με τους ετεροζυγωτικούς ι διδύμους. Οι ετεροζυγωτικοί δίδυμοι είχαν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με ανθρώπους του γενικού πληθυσμού.
Στους άντρες, η οροφή του οφέλους επιβίωσης του να είναι δίδυμοι ήταν η ηλικία των 45 ετών. Το ποσοστό επιβίωσης των αντρών σε αυτή την ηλικία ήταν 90% σε σύγκριση με 84% στο γενικό πληθυσμό.

Στις γυναίκες, η οροφή του οφέλους στην επιβίωση του να είναι δίδυμες συνέβη στις αρχές της έκτης δεκαετίας.
Περίπου 10% περισσότερων διδύμων γυναικών έφτασαν ως τα πρώτα χρόνια των 60 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό PLoS One, αντικατοπτρίζουν τα οφέλη στην υγεία των στενών κοινωνικών δεσμών μεταξύ των διδύμων.

Ο ερευνητής David Sharrow, του University of Washington, δήλωσε ότι υπάρχει όφελος στο να έχουμε κάποιον κοινωνικά κοντά μας και ο οποίος να μας νοιάζεται. Μπορεί να δίνει υλική ή συναισθηματική στήριξη που οδηγεί σε καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά τη μακροζωία.

Για παράδειγμα, μπορεί να μας αποθαρρύνει από τις κακές συνήθειες και να ενθαρρύνει τις υγιείς συμπεριφορές, να δρα ως φροντιστής στη διάρκεια μιας αρρώστιας και να παρέχει συναισθηματική στήριξη.
Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, θα έχουν εφαρμογή πέρα από τους διδύμους.

 

Πηγές:
PLoS One.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα