Νέοι που έχουν υποστεί τραυματική εγκεφαλική βλάβη, όπως διάσειση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μακροπρόθεσμα, ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine, περιέλαβε 100.000 παιδιά και εφήβους στη Σουηδία, που γεννήθηκαν μεταξύ 1973 και 1985 και είχαν υποστεί τουλάχιστον μια τραυματική εγκεφαλική βλάβη, πριν την ηλικία των 25 ετών.
Οι ερευνητές συνέκριναν την ομάδα με τα αδέρφια τους και τους παρακολούθησε μέχρι την ηλικία των 41 ετών.

Η επίπτωση ήταν ισχυρότερη για όσους είχαν πιο σοβαρό τραυματισμό, υποτροπή και μεγαλύτερη ηλικία στον τραυματισμό.
Οι ερευνητές Donald Redelmeier και Sheharyar Raza, του University of Toronto, σε άρθρο τους προειδοποιούν ότι οι σχετικοί κίνδυνοι που περιγράφονται στην παραπάνω έρευνα προέρχονται από τη σύγκριση δυο ομάδων ανθρώπων.

Αυτό δεν είναι το ίδιο με τον απόλυτο κίνδυνο που αντικατοπτρίζει τη δια βίου πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος ένα πρόβλημα ή νόσο και που συχνά είναι πολύ μικρότερο ποσοστό. Όπως σημειώνουν, οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να αναρρώνουν πλήρως και οι περισσότεροι δεν εμφανίζουν αρνητικά γεγονότα. Επιπλέον, η μέση περίοδος παρακολούθησης ήταν μόνο 8 χρόνια, επομένως οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι παραμένουν άγνωστοι. Επίσης, η έρευνα δεν απέδειξε ότι η σχέση που παρατηρήθηκε είναι αιτιατή.

Πηγές:
PLOS Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”