Έγκυες που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική εγχείρηση μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένες πιθανότητες για πρόωρο τοκετό, αναφέρουν ερευνητές.

Ο ερευνητής Dr. Olof Stephansson, δήλωσε ότι οι γυναίκες και οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν για την αύξηση του κινδύνου και γυναίκες που υποβλήθηκαν προηγουμένως σε βαριατρική εγχείρηση θα πρέπει να παρακολουθούνται με προσοχή στην εγκυμοσύνη.

Τα νέα ευρήματα δεν συμφωνούν με αποτελέσματα μικρότερης έρευνας της ίδιας ομάδας. Ωστόσο, η προηγούμενη έρευνα περιλάμβανε λιγότερες από 600 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε τέτοια εγχείρηση.

Η νέα έρευνα περιέλαβε 2.000 τοκετούς μετά την εγχείρηση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 8,4% ήταν πρόωροι σε σύγκριση με ποσοστό 6,8% σε σχεδόν 6.600 γυναίκες παρόμοιου μεγέθους που δεν είχαν υποστεί τέτοια εγχείρηση για απώλεια βάρους.

Ο Stephansson, του Karolinska Institute στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι δεν μπορούμε να πούμε τι είναι αυτό που προκαλεί την αύξηση του κινδύνου αλλά οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου όπως ηλικία, κάπνισμα, και αριθμό κυήσεων.

Οι πιθανότητες πρόωρου τοκετού μετά από βαριατρική εγχείρηση είναι παρόλα αυτά χαμηλές και θα πρέπει να ζυγιστούν έναντι των κινδύνων που θέτει η παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη, σημειώνουν ειδικοί.

Στη νέα έρευνα, φάνηκε ότι ο κίνδυνος μετρίως πρόωρου τοκετού (μεταξύ 32ης και 37ης εβδομάδας) ήταν υψηλότερος μετά από βαριατρική εγχείρηση, 7.3% έναντι 5.7 % μεταξύ των μητέρων που δεν υποβλήθηκαν σε τέτοια επέμβαση.

Ωστόσο δεν φάνηκε σημαντική σχέση μεταξύ βαριατρικής εγχείρησης και πολύ πρόωρου τοκετού (πριν τις 32 εβδομάδες). Τέτοιοι τοκετοί σημειώθηκαν στο 1% και των δυο ομάδων.

Ο Stephansson δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η βαριατρική εγχείρηση μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, όπως διαβήτη κύησης, προεκλαμψία και μεγάλα μωρά. Τα συγκεκριμένα οφέλη θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν γιατροί συμβουλεύουν εγκύους, πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Πηγές:
New England Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management