Άνθρωποι που εμφάνισαν άσθμα στην ενήλικο ζωή μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτό προκύπτει από έρευνα σε 1.300 ενήλικες, μέσης ηλικίας 47 ετών. Κανένας από αυτούς δεν είχε καρδιοπάθεια στην έναρξη της έρευνας.

Από τους συμμετέχοντες, 111 διαγνώστηκαν με άσθμα ως ενήλικες. 55 ακόμα άνθρωποι διαγνώστηκαν με άσθμα στην παιδική ηλικία. Η υγεία όλων των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκε για 14 χρόνια.

Ο Dr. Matthew Tattersall, του University of Wisconsin, στο Milwaukee, ανακάλυψε ότι άνθρωποι που εμφάνισαν άσθμα στην ενήλικο ζωή είχαν 57% περισσότερες πιθανότητες έναντι αυτών που το εμφάνισαν νωρίς και όσων δεν είχαν άσθμα, να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, στηθάγχη και να πεθάνουν λόγω καρδιακών αιτίων.

Με βάση τα ευρήματα, δήλωσε, οι γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τους ασθενείς για υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη και να είναι επιθετικοί όσον αφορά την τροποποίηση παραγόντων κινδύνου.

Ο Dr. Alan Mensch, του Northwell Health's Plainview Hospital, δήλωσε ότι καθώς πρόκειται για έρευνα παρατήρησης δεν αποδεικνύει ότι η μια πάθηση προκαλεί την άλλη αλλά υποδεικνύει κοινή οδό για τις δυο παθήσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association.

 

Πηγές:
Journal of the American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού