Ερευνητές του University of Los Angeles California δημιούργησαν τεστ που εντοπίζει βιοδείκτες για νόσους σε περίπου 10 λεπτά. Σχεδιάζουν να το συνδυάσουν με φορητή συσκευή για να γίνει ακόμα πιο απλό στη χρήση.

Υπάρχουν ήδη τεστ για τον εντοπισμό πρωτεϊνών στο αίμα ή σε άλλα σωματικά υγρά που δείχνουν φλεγμονή, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να χρειάζονται ώρες και τα περισσότερα δεν είναι ευκολα στη χρήση.

Το τεστ του UCLA απομακρύνει την ανάγκη για επιπλέον ένζυμα, απαιτήσεις θερμοκρασίας ή άλλα πολύπλοκα βήματα που επιβραδύνουν τη διαδικασία.

Ο Dr. Aydogan Ozcan, δήλωσε ότι επειδή η τεχνική απαιτεί λιγότερα βήματα από άλλα τεστ μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη διάγνωση.

Αν και οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να προσαρμοσθεί η μέθοδος σε πιο πολύπλοκα σωματικά υγρά που μπορεί να έχουν ουσίες που παρεμβάλλονται με τον εντοπισμό, το σχέδιο έχει δυνατότητα ως γρήγορη, εύκολη διαγνωστική μέθοδος.

Αν και η εξέταση χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τον εντοπισμό πρωτεϊνών που συνδέονται με τη γρίπη, οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι η μέθοδος μπορεί να γενικευτεί σε διάφορες πρωτεΐνες, βιοδείκτες, που συνδέονται με λοιμώδεις νόσους και τον καρκίνο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ACS Nano.

 

Πηγές:
ACS Nano.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο