Ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Markus Heilig, του Linköping University, εντόπισε ένζυμο του οποίου η παραγωγή απενεργοποιήθηκε στα νευρικά κύτταρα του μετωπιαίου λοβού όταν εμφανίστηκε η εξάρτηση από το αλκοόλ. Η έλλειψη του ενζύμου οδηγεί σε συνεχιζόμενη χρήση αλκοόλ παρά τις συνέπειες.

Η ανακάλυψη μπορεί να σημαίνει εντελώς νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι το ένζυμο PRDM2, μελετήθηκε προηγουμένως στην έρευνα του καρκίνου αλλά δεν γνωρίζαμε ότι επιτελεί λειτουργία και στον εγκέφαλο.

Η ερευνητική ομάδα των πανεπιστημίων Linköping University και University of Miami, συνδέει έρευνες για τον αλκοολισμό και άλλους εθισμούς με την προχωρημένη έρευνα στον εγκέφαλο.

Από καιρό εικάζεται ότι άνθρωποι με εξάρτηση από το αλκοόλ έχουν βλάβη στη λειτουργία του μετωπιαίου λοβού αλλά δεν γνωρίζουμε τους βιολογικούς μηχανισμούς. Η ερευνητική ομάδα είναι η πρώτη που τον εντοπίζει.
Αν η μετωπιαία λειτουργία έχει βλάβη είναι δύσκολο να ελέγξουμε τις παρορμήσεις μας.

Το PRDM2 ελέγχει την έκφραση αρκετών γονιδίων που είναι αναγκαία για αποτελεσματική σηματοδότηση μεταξύ νευρώνων.
Όταν παράγεται πολύ λίγο ένζυμο δεν στέλνονται αποτελεσματικά σήματα από τα κύτταρα που πρέπει να σταματήσουν την παρόρμηση.

Η έρευνα έδειξε ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ στους ποντικούς οδηγεί σε διαταραχή της παραγωγής PRDM2 που με τη σειρά της οδηγεί σε διαταραχή του ελέγχου των παρορμήσεων. Για αυτό, τα πειραματόζωα συνεχίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ ακόμα και όταν είναι δυσάρεστο. Αν υποβληθούν σε στρες υποτροπιάζουν επίσης σύντομα στην κατανάλωση αλκοόλ.

Στη συνέχεια οι ερευνητές σταμάτησαν την παραγωγή PRDM2 στο μετωπιαίο λοβό ποντικών που δεν είχαν εξάρτηση από το αλκοόλ και παρατήρησαν την ίδια συμπεριφορά-ο έλεγχος των παρορμήσεων είχε διαταραχτεί.

 

Πηγές:
Molecular Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο