Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μετά από καρδιακή προσβολή μειώθηκε τα προηγούμενα 30 χρόνια σε ανθρώπους νεότερους των 50 ετών. Ωστόσο, είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν του γενικού πληθυσμού, δήλωσαν ερευνητές από τη Δανία.

Ο Dr. Morten Schmidt, δήλωσε ότι ο υψηλότερος κίνδυνος προέρχεται κυρίως από παθήσεις όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, που είναι πιο συχνές μεταξύ ανθρώπων που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Ο Schmidt, του Aarhus University Hospital, δήλωσε ότι ασθενείς που υπέστησαν καρδιακή προσβολή σε μικρή ηλικία θα πρέπει να ενημερωθούν ότι παραμένει κίνδυνος μοιραίων συμβάντων και απαιτείται συμμόρφωση στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και προσπάθειες μείωσης παραγόντων κινδύνου του τρόπου ζωής οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν.

Οι ερευνητές εστίασαν στη μακροπρόθεσμη επιβίωση σχεδόν 22.000 Δανών που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή πριν την ηλικία των 50.

Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν περίπου για 11 χρόνια και συγκρίθηκαν με σχεδόν 21.700 ανθρώπους στο γενικό πληθυσμό.
Μεταξύ 1980-1989 και 2000-2009, ο αριθμός των πρόωρων θανάτων εντός των πρώτων 30 ημερών μετά την καρδιακή προσβολή μειώθηκε από 13% σε 3%. Οι θάνατοι από τις 31 ημέρες μέχρι τον ένα χρόνο μειώθηκαν από περίπου 5% στο 1,6%, ενώ οι θάνατοι από ένα έως 10 χρόνια μετά το συμβάν μειώθηκαν από 24% σε 9%.

Ωστόσο υπήρξαν και κακά νέα. Εντός του πρώτου έτους μετά την καρδιακή προσβολή ο συνολικός κίνδυνος θανάτου ήταν σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.
Οι γυναίκες είχαν τριπλάσιες πιθανότητες θανάτου αν είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή σε σχέση με όσες δεν είχαν υποστεί και οι άντρες διπλάσιο κίνδυνο.

Η αιτία της διαφοράς ανάμεσα στα δυο φύλα δεν είναι γνωστή.
Γενικά, περισσότεροι άνθρωποι που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή πριν την ηλικία των 50 ετών είχαν περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, δήλωσαν οι ερευνητές.
Για παράδειγμα, ποσοστό 12% των ασθενών με καρδιακή προσβολή είχαν στηθάγχη, 11% είχαν υπέρταση, 7% είχαν διαβήτη και σχεδόν 5% ήταν παχύσαρκοι.

Τα παραπάνω επηρέαζαν μόνο το 1% ή λιγότερο του γενικού πληθυσμού.
Στους κάτω των 50 ετών, περισσότεροι από 8 στους 10 που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ήταν μεταξύ 40 και 49 ετών. Μόνο το 2% ήταν κάτω των 30 ετών, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Ο Dr. Gregg Fonarow, του University of California, στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι έχει φανεί πως άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή σε πιο μικρή ηλικία, ακόμα και αν επιβίωσαν από αυτήν παραμένουν σε υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας μακροπρόθεσμα σε σύγκριση με όσους δεν έχουν υποστεί.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν το γιατί η εστίαση στην υγεία της καρδιάς και στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής είναι αναγκαίες σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, δήλωσε ο Fonarow.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Circulation.

Πηγές:
Circulation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη