Ένας στους τέσσερις νεαρούς ενηλίκους στην Ελλάδα πάσχει από κάποιας μορφής αλλεργία.

Τα ενοχλητικά της συμπτώματα μπορούν να επιδεινωθούν από μία σειρά παραγόντων, σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή στις ΗΠΑ.

Οι έξι παράγοντες που κάνουν την κατάσταση πιο δύσκολη είναι οι εξής:

  1. Η κλιματική αλλαγή, μπορεί να κάνει τις αλλεργίες πιο έντονες και να μεγαλώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων τους. Σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, η περίοδος κυκλοφορίας αλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί κατά 27 μέρες από το 1995 έως το 2009 σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.
  2. Τα αντιβακτηριακά χημικά, που χρησιμοποιούνται στις οδοντόκρεμες και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας μπορούν να επιδεινώνουν τις αλλεργίες. Μελέτη που έγινε σε 5.000 ανθρώπους, έδειξε ότι η ενίσχυση της υγιεινής στα σπίτια, δημιουργεί ένα πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς σε απειλές από βακτήρια και ιούς.
  3. Η ουσία δισφαινόλη (ΒΡΑ), που χρησιμοποιείται σε πλαστικά και επενδύσεις κουτιών τροφίμων, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άσθματος, ειδικά στην παιδική ηλικία. Ο επιπολασμός της νόσου έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια και οι ειδικοί εκτιμούν ότι εμπλέκονται ορισμένοι άγνωστοι ακόμη περιβαλλοντικοί παράγοντες. Μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, έδειξε πως η έκθεση σε ΒΡΑ στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος.
  4. Τα προϊόντα καθαρισμού ενδέχεται να βλάπτουν τους πνεύμονες, Μελέτη που έγινε σε 10.000 άτομα στη Βρετανία, αξιολόγησε τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος σε 18 επαγγέλματα. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες, ήταν ότι τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τακτική χρήση προϊόντων καθαρισμού έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Έχει βρεθεί ότι το 53% των εν λόγω προϊόντων σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο βλάβης στους πνεύμονες.
  5. Το βινύλιο δαπέδου των υπνοδωματίων αυξάνει κατά μιάμιση φορά τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος στα παιδιά, σε σύγκριση με εκείνα που κοιμούνται σε δωμάτιο με ξύλινο πάτωμα. Το βινύλιο είναι πολυβινυλοχλωρίδιο ή PVC, ένα είδος πλαστικού που χρησιμοποιείται ευρέως στον τομέα των κατασκευών. Μελέτες έχουν δείξει πως εάν οι έγκυες γυναίκες κοιμούνται σε δάπεδο βινυλίου, διπλασιάζουν τις πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με άσθμα.
  6. Το συντηρητικό που περιέχεται σε ορισμένα υγρά μαντιλάκια ενδέχεται να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής. Το methylisothiazolinone ονομάστηκε “αλλεργιογόνο της χρονιάς” το 2013 και βρίσκεται στα γυναικεία και παιδιά πετσετάκια, σε υγρά σαπούνια, προϊόντα για τα μαλλιά, αντηλιακά, καλλυντικά, προϊόντα πλυντηρίων και καθαρισμού.

Πηγές:
Μελέτη του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα