Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, εκτός από την φαρμακευτική αγωγή του άσθματος, φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών κρίσεων άσθματος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μια ανεξάρτητη επανεξέταση στοιχείων από εννέα παλαιότερες κλινικές μελέτες έδειξε μείωση των κρίσεων άσθματος που χρειάζονται θεραπεία με στεροειδή.

Οι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί το εάν η λήψη της βιταμίνης βοηθάει το σύνολο των ασθενών ή εκείνους που εμφανίζουν έλλειψή της.

Χρειάζονται – επισημαίνουν – περισσότερες μελέτες, προκειμένου να ανακοινώσουν συγκεκριμένες συμβουλές στους ασθενείς.

Προτείνουν, ωστόσο, στους πάσχοντες να απευθυνθούν στον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους, προκειμένου να λάβουν συμβουλές σχετικά με τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Adrian Martineau, σχολίασε ότι η βιταμίνη D μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών κρίσεων άσθματος, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Εισαγωγή

Συγκεκριμένα, η λήψη της μείωσε τον κίνδυνο σοβαρών κρίσεων άσθματος, οι οποίες απαιτούν εισαγωγή σε νοσοκομείο ή ειδική φροντίδα, από 6% σε 3%.

Οι επιστήμονες βρήκαν, επίσης, ότι το ποσοστό των κρίσεων άσθματος που χρειάζονται θεραπεία με στεροειδή μειώθηκε 0,44 έως 0,28 ανά άτομο και ανά έτος. Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι η βιταμίνη D δεν βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων.

Ο οργανισμός μας παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται και σε τροφές, όπως σολομός, τόνος σε κονσέρβα, σαρδέλες, στους κρόκους των αυγών, στο τυρί, στο βοδινό συκώτι και στα μανιτάρια.

 

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου