Γυναίκες που μπαίνουν πρόωρα στην εμμηνόπαυση έχουν ενδεχομένως μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου, υποδεικνύει νέα ανάλυση.

Δανοί ερευνητές επισκόπησαν 32 έρευνες σε περισσότερες από 300.000 γυναίκες. Συνέκριναν γυναίκες που ήταν νεότερες των 45 ετών όταν άρχισε η εμμηνόπαυση με αυτές που ήταν 45 και άνω στην αρχή της εμμηνόπαυσης.

Γενικά ο κίνδυνος καρδιοπάθειας φάνηκε να είναι 50% μεγαλύτερος στις γυναίκες με ηλικία κάτω των 45 ετών όταν άρχισε η εμμηνόπαυση.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση φάνηκε επίσης να ενισχύει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά και από όλα τα αίτια. Ωστόσο δεν έδειξε σχέση με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δεν απέδειξε ότι η σχέση είναι αιτιατή.

Ο ερευνητής Dr. Taulant Muka, του Erasmus University Medical Center στο Ρότερνταμ, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι γυναίκες με πρόωρη έναρξη της εμμηνόπαυσης μπορούν ενδεχομένως να αποτελούν ομάδα-στόχο για στρατηγικές πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι για την πρόωρη εμμηνόπαυση αυτό μπορεί να σημαίνει ορμονική θεραπεία.

Μια στις 3 γυναίκες παγκοσμίως πεθαίνει από καρδιαγγειακή νόσο. Για λόγους που δεν είναι εντελώς σαφείς ο κίνδυνος αυξάνει στην εμμηνόπαυση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού JAMA Cardiology.

Πηγές:
JAMA Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη