Tο προφίλ των βακτηρίων που περιέχονται στα ανθρώπινα κόπρανα μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει τα επίπεδα του επικίνδυνου λίπους στο σώμα, δήλωσαν ερευνητές του King's College London.

Η ανάλυση δειγμάτων κοπράνων σε έρευνα περισσότερων των 3.600 διδύμων ανακάλυψε ενδείξεις ότι ορισμένα από αυτά είναι κληρονομικά.

Αυτό που περιέχεται στα βακτήρια των κοπράνων, επομένως, θα μπορούσε να εξηγήσει σε ένα βαθμό γιατί η παχυσαρκία κληρονομείται στα μέλη μιας οικογένειας.

Οι ερευνητές έλαβαν πληροφορίες από τους συμμετέχοντες για το μικροβίωμα στα κόπρανα και συνέκριναν με 6 διαφορετικές μετρήσεις παχυσαρκίας, όπως ΔΜΣ και διάφορα είδη σωματικού λίπους.
Ανακάλυψαν τις ισχυρότερες σχέσεις με το σπλαχνικό λίπος, καθώς οι συμμετέχοντες με υψηλή ποικιλία βακτηρίων στα κόπρανα είχαν χαμηλά επίπεδα σπλαχνικού λίπους.

Η ερευνήτρια Dr Michelle Beaumont, δήλωσε ότι αν και η έρευνα έδειξε σαφή σχέση δεν είναι δυνατό ακόμα να εξηγηθεί.
Σημείωσε ότι καθώς πρόκειται για έρευνα παρατήρησης δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια πώς οι πληθυσμοί βακτηρίων στο έντερο θα μπορούσαν να επηρεάζουν την αποθήκευση του λίπους στο σώμα ή αν εμπλέκεται στην αύξηση βάρους διαφορετικός μηχανισμούς.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εξεταστεί το πώς τα μικρόβια στο έντερο και στα κόπρανα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας.

Ωστόσο υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα εντερικά βακτήρια μπορεί ενδεχομένως να παίζουν ρόλο στην παχυσαρκία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Genome Biology.

 

 

 

 

Πηγές:
Genome Biology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες