Περίπου το 20% των ασθενών με καρκίνο στο έντερο διαγνώστηκαν μετά από επείγουσα κατάσταση και θα έπρεπε να είχαν αναζητήσει ιατρική περίθαλψη νωρίτερα, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Journal of Cancer.

Η Dr. Cristina Renzi, του University College London, πραγματοποίησε έρευνα στη διάγνωση του καρκίνου του εντέρου με επιστήμονες του London School of Hygeine & Tropical Medicine. Η έρευνα εστίασε σε διαγνώσεις στη Βρετανία μεταξύ 2005 - 2006, χρησιμοποιώντας στοιχεία που συλλέχτηκαν από 1.606 ασθενείς.

Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορα βήματα στη διαγνωστική διαδικασία, περιλαμβανομένων των επισκέψεων πρωτοβάθμιας φροντίδας. Στόχος ήταν να συγκριθούν ασθενείς που διαγνώστηκαν ως επείγοντα περιστατικά με αυτούς που έδρασαν πιο έγκαιρα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, παρατηρήθηκε ότι οι επείγουσες διαγνώσεις αφορούσαν το 35% των 1.029 καρκίνων στο παχύ έντερο και το 15 % των 577 καρκίνων στο ορθό.

Τα επίπεδα επισκέψεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα ήταν παρόμοια για τις δυο ομάδες. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι ‘’συμπτώματα συναγερμού’’ καταγράφονταν λιγότερο συχνά σε όσους θεωρήθηκαν επείγουσα κατάσταση.

Ενώ οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου στο έντερο, όπως όγκοι, φαίνονται να σχετίζονται ‘’με λιγότερο τυπικά συμπτώματα’’, υπήρχαν νωρίτερα ευκαιρίες για διάγνωση στο ένα πέμπτο των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές συνιστούν οι γενικοί ιατροί να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε εξειδικευμένες συμβουλές, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να δώσουν πιο ακριβή διάγνωση στους ασθενείς τους.

 

Πηγές:
British Journal of Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]