Όταν ο θόρυβος καθιστά δύσκολη τη συνέχιση μιας συζήτησης, πολλοί ηλικιωμένοι αποδίδουν το πρόβλημα στην απώλεια ακοής. Ωστόσο, νέα μικρή έρευνα ανακάλυψε ότι το πρόβλημα ενδεχομένως δεν βρίσκεται μόνο στο αυτί αλλά και στον εγκέφαλο.

Ερευνητές του University of Maryland in College Park ανακάλυψαν ότι η ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται το λόγο μειώνεται με την ηλικία.

Ο Alessandro Presacco χώρισε 32 ενήλικες που μιλούσαν αγγλικά σε 2 ομάδες-μια με μέση ηλικία τα 22 έτη και δεύτερη με μέση ηλικία τα 65. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να κατανοήσουν μια συνομιλία ενώ υποβλήθηκαν και σε απεικονιστική εξέταση εγκεφάλου.

Σε ήσυχο και σε θορυβώδες περιβάλλον οι ηλικιωμένοι είχαν περισσότερα προβλήματα να παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν το λόγο. Ενδείξεις αυτών των ελλείψεων σε σχέση με την ακοή στους ηλικιωμένους συμμετέχοντες ήταν επίσης εμφανείς στις απεικονιστικές εξετάσεις.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι προβλήματα που σχετίζονταν με την ηλικία όσον αφορά την κατανόηση του λόγου δεν οφείλονται μόνο σε ανικανότητα να ακούει κάποιος σε ορισμένη ένταση. Μπορεί ενδεχομένως επίσης να συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος δεν μπορεί να μεταφράσει σωστά τη σημασία των λέξεων, δήλωσαν ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Neurophysiology.

 

Πηγές:
Journal of Neurophysiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο