Με την καθιερωμένη μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων της Ελαφονήσου, ολοκληρώθηκε η τελευταία φάση του πενταετούς προγράμματος PERSEAS (Prospective Evaluation of vascular Risk Surrogates: the Elafonisos Area Study), το οποίο είναι μία μη παρεμβατική προοπτική μελέτη παρατήρησης, πενταετούς διάρκειας, στον πληθυσμό της Ελαφονήσου, για τη διαχρονική καταγραφή των παραγόντων που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν) υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας, με την πολύτιμη συνεργασία του Δήμου Ελαφονήσου, την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Mylan. 

Η μελέτη PERSEAS αφορά στην ετήσια καταγραφή και παρακολούθηση της μεταβολής των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στον πληθυσμό της Ελαφονήσου Λακωνίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα και ενδεχομένως και στην Ευρώπη προοπτική μελέτη παρατήρησης του συνόλου των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαβήτης, παχυσαρκία) καθώς και του τρόπου ζωής (κάπνισμα, άσκηση, διατροφή, συνήθειες ύπνου) ενός συγκεκριμένου κλειστού πληθυσμού.

Ειδικότερα, από τον Οκτώβριο του 2012, οπότε ξεκίνησε το πρόγραμμα, η ιατρική ομάδα της Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν. επισκεπτόταν σε ετήσια βάση την Ελαφόνησο διεξάγοντας δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στους κατοίκους. Παθολόγοι - διαβητολόγοι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, ενδοκρινολόγοι και διατροφολόγοι υπέβαλαν τους συμμετέχοντες – άνδρες και γυναίκες άνω των 12 ετών – σε έναν δωρεάν κλινικοεργαστηριακό έλεγχο ο οποίος περιελάμβανε μέτρηση σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, αρτηριακής πίεσης, λιπιδίων, δεικτών παχυσαρκίας, καρδιογράφημα, σπιρομέτρηση, κ.ά., καταγράφοντας ταυτόχρονα τις συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής.

Στο περιθώριο της διεξαγωγής των μετρήσεων, πραγματοποιήθηκαν επίσης ενημερωτικές ομιλίες και εκδηλώσεις που απευθύνονταν τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων του νησιού σε θέματα διατροφής και άσκησης για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο σκοπός του προγράμματος συνάδει πλήρως με την αποστολή της Mylan για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων κάθε γωνιάς της Ελλάδας, αποδεικνύοντας ότι το όραμα της εταιρείας «Καλύτερη Υγεία για έναν Καλύτερο Κόσμο» δεν είναι ένα απλό σύνθημα, αλλά ουσιαστική εταιρική δέσμευση.

Με την ολοκλήρωση της φάσης Ε’, οι ερευνητές θα προχωρήσουν στη συγκριτική ανάλυση των δεδομένων. Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα αποτελέσουν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω μελέτη των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου σε συνάρτηση με τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής του ελληνικού πληθυσμού. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μελέτη PERSEAS, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.perseas-project.gr.

Σχετικά με τη Mylan

Η Mylan είναι μια παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία που έχει δεσμευτεί να θέτει νέα πρότυπα στη φροντίδα υγείας. Αποστολή της εταιρείας είναι να παρέχει σε 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας προϊόντα υγείας, στοχεύοντας σε κάθε άτομο χωριστά. Με περισσότερα από 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας, παρουσία σε 5 ηπείρους και περίπου 40.000 εργαζόμενους, η Mylan βρίσκεται δίπλα στους ασθενείς και επαγγελματίες υγείας κάθε γωνιάς του κόσμου, ως συνεργάτης που προσφέρει αξιόπιστες και αποτελεσματικές λύσεις υγείας σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες. Το διαρκώς αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιό της, περιλαμβάνει περισσότερα από 2.700 πρωτότυπα, γενόσημα και βιοομοειδή φαρμακευτικά σκευάσματα.

Η Mylan ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα το 2007 και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους, προσφέροντας στους Έλληνες ασθενείς ένα ευρύ φάσμα επώνυμων πρωτότυπων και διεθνώς αναγνωρισμένων γενόσημων προϊόντων. Η εταιρεία καλύπτει όλες τις κύριες θεραπευτικές κατηγορίες, παρέχοντας στην ελληνική αγορά προϊόντα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, των καρδιαγγειακών, γαστρεντερικών, νευρολογικών και αναπνευστικών παθήσεων, των διαταραχών του ουροποιητικού και μυοσκελετικού συστήματος, καθώς και ογκολογικά και αντιδιαβητικά σκευάσματα. Παράλληλα, στη δύσκολη για τη χώρα αυτή περίοδο, επιδεικνύει αξιόλογη κοινωνική δραστηριότητα, προσφέροντας σημαντική υλική και οικονομική βοήθεια σε Φορείς Υγείας, επιστημονικούς και φιλανθρωπικούς μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς. Προσηλωμένη στη δέσμευσή της να δημιουργεί «Καλύτερη Υγεία για έναν Καλύτερο Κόσμο», η Mylan πρωτοπορεί στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους παρασκευαστές δραστικών φαρμακευτικών ουσιών στον κόσμο. Για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας των προϊόντων της, η εταιρεία εφαρμόζει σύστημα καθετοποιημένης παραγωγής και κάθε σκεύασμα ανταποκρίνεται σε ένα Ενιαίο Παγκόσμιο Πρότυπο Ποιότητας, ανεξαρτήτως του τόπου παραγωγής του.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονίδια και αυτοανοσία
Ιταλία: η Mελόνι βάζει εμπόδια στις αμβλώσεις
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο