Αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας υποστηρίζουν τα οφέλη του DHA, που είναι είδος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, στις νοητικές ικανότητες τα οποία παρατηρήθηκαν με δόσεις 900 mg ημερησίως και άνω.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Κίνα σε 240 ανθρώπους 65 ετών και άνω με ελαφρά νοητική εξασθένηση.
Οι συμμετέχοντες έλαβαν 2g DHA την ημέρα ή placebo (καλαμποκέλαιο) για 12 μήνες. Οι συγκεκριμένες μετρήσεις νοητικής λειτουργίας μετρήθηκαν στην έναρξη, στους 6 και στους 12 μήνες.

Η έρευνα έδειξε ότι υπήρξε σημαντική διαφορά στο IQ της ομάδας του DHA έναντι της ομάδας του placebo. Το IQ στην πρώτη ήταν 10% υψηλότερο έναντι της δεύτερης.

Επιπλέον, υπήρχαν στατιστικά σημαντικές αυξήσεις σε 2 υποομάδες του IQ που θεωρούνται δείκτες μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι συμπληρώματα DHA με δόση 2g ημερησίως για 12 μήνες, στην ομάδα ελαφράς νοητικής εξασθένησης, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη νοητική λειτουργία.

Ενώ χρειάζονται νέες έρευνες που θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα, η νέα έρευνα προστίθεται στις ενδείξεις για το DHA και το ρόλο του στη στήριξη των νοητικών ικανοτήτων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer's Disease.

Πηγές:
Journal of Alzheimer's Disease.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα