Ερευνητές εντόπισαν τρόπο να περιορίσουν την ηπατική ίνωση που συνδέεται με μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, σε έρευνα, που μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει μελλοντικές αγωγές.

Ο μηχανισμός δοκιμάστηκε σε έρευνα με επικεφαλής ερευνητές του Kobe University στην Ιαπωνία και τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Scientific Reports.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας επιστήμονες παρατήρησαν ότι ασθενείς με μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα και λιπώδες ήπαρ είναι πιθανό να έχουν ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης λόγω έλλειψης του IGF-I.

Ερευνητές έδειξαν ότι η πάθηση μπορεί να βελτιωθεί με χορήγηση αναπτυξιακών ορμονών σε ποντικούς με συμπτώματά της σχετιζόμενα με την παχυσαρκία.

Ποντικοί έδειξαν αξιοσημείωτη βελτίωση ένα μήνα μετά την αγωγή. Θετικές αλλαγές παρατηρήθηκαν σε λιπώδη αποθέματα, φλεγμονή και ηπατική ίνωση. Οι ερευνητές αποδίδουν τις αλλαγές στην επίδραση του IGF-I στα αστεροειδή ηπατικά κύτταρα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ίνωσης.

Όταν χορηγηθεί το IGF-I, καταστέλλει τη δραστηριότητα των κυττάρων και εμφανίζεται βελτίωση στη μιτοχονδριακή λειτουργία και ανακούφιση του οξειδωτικού στρες στο ήπαρ.

Ερευνητές του Kobe University υποδεικνύουν ότι ο μηχανισμός τους για το IGF-I μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα και μπορεί πιθανόν να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων αγωγών.

 

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]