Ερευνητές του University of Adelaide ανέπτυξαν τον πρώτο οπτικό αισθητήρα που μπορεί να εντοπίζει τη βιταμίνη Β12 στον ορό αίματος του ανθρώπου. Πρόκειται για νέο βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης φορητής εξέτασης, χαμηλού κόστους για την έλλειψη της βιταμίνης.

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και νόσου του Alzheimer.

Τέτοια συσκευή θα μπορούσε να κάνει εφικτή την παρακολούθηση των επιπέδων της βιταμίνης B12 σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι περιορισμοί των υπαρχόντων μεθόδων εξέτασης που είναι χρονοβόρες και κοστοβόρες.

Ο Δρ. Γεώργιος Τσιμίνης, του University of Adelaideν δήλωσε ότι η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης έχει φανεί πως είναι πιθανόν τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για άνοια και νόσο του Alzheimer και συνδέεται με νοητική εξασθένηση.
Οι ηλικιωμένοι έχουν ιδιαίτερο κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης B12 λόγω της μείωσης της απορρόφησης της βιταμίνης, που συνδέεται με τη γήρανση.

Ο αισθητήρας όταν αναπτυχθεί θα επιτρέπει να παρακολουθούν οι γιατροί τα επίπεδα της βιταμίνης B12 και να παρεμβαίνουν μόλις εντοπιστεί η έλλειψη. Είναι ακόμα στο στάδιο εξακρίβωσης της αρχικής ιδέας αλλά με ανάπτυξη θα έχει πιθανόν ευρείες εφαρμογές.

Η μέτρηση της βιταμίνης με αυτή τη μέθοδο χρειάζεται λιγότερο από ένα λεπτό και ελάχιστη προετοιμασία.

Πρόκειται για την πρώτη ένδειξη μέτρησης της βιταμίνης Β12 στον ορό αίματος του ανθρώπου χωρίς την ανάγκη πλήρους εργαστηριακής εξέτασης.

Ο αισθητήρας χρησιμοποιεί τεχνική που ονομάζεται φασματοσκοπία Raman, που παράγει μοναδικό οπτικό αποτύπωμα του μορίου-στόχου, της βιταμίνης Β12 στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η έρευνα, των ARC Centre of Excellence for Nanoscale BioPhotonics (CNBP), Institute for Photonics and Advanced Sensing και Schools of Physical Sciences and Medicine, παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέδριο στην Αδελαίδα.

 

Πηγές:
The University of Adelaide.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη κλιμακίου του ECDC στη χώρα μας
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία
Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας [μελέτη]