Όταν ηλικιωμένοι εμφανίζουν λιποθυμικό επεισόδιο ενδεχομένως ένας θρόμβος στους πνεύμονες μπορεί να ευθύνεται πιο συχνά από ότι νομίζουν οι γιατροί, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε 560 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για λιποθυμικό επεισόδιο (για πρώτη φορά) ένας στους έξι είχε πνευμονική εμβολή.

Η πνευμονική εμβολή περιστασιακά προκαλεί λιποθυμία και αυτό θεωρείται σημάδι πιο σοβαρού μπλοκαρίσματος, δηλαδή ο θρόμβος είναι αρκετά μεγάλος ώστε να διακόπτει απότομα τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και να προκαλεί απώλεια συνείδησης.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα λιποθυμικά επεισόδια δεν είναι στην κορυφή της λίστας των συμπτωμάτων πνευμονικής εμβολής.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine. Σκοπός της ήταν να διαπιστωθεί πόσο συχνά η πνευμονική εμβολή είναι ένοχη όταν νοσηλεύονται άνθρωποι για λιποθυμία. Ερευνητές σε 11 νοσοκομεία εστίασαν σε 560 ασθενείς που εισήχθησαν για πρώτο λιποθυμικό επεισόδιο.

Οι ασθενείς ήταν 76 ετών κατά μέσον όρο και είχαν εισαχθεί από τα επείγοντα για διάφορους λόγους:
Η αιτία λιποθυμίας δεν ήταν εμφανής, υπήρχε λόγος να υποπτευθούν οι γιατροί καρδιακό αίτιο, είχαν άλλες σοβαρές παθήσεις ή είχαν τραυματιστεί όταν λιποθύμησαν.

Στο τέλος, ποσοστό 17% διαγνώστηκε με πνευμονική εμβολή.

Παρόλα αυτά, οι λιποθυμίες μπορούν να έχουν πολλά πιθανά αίτια. Σε αυτά περιλαμβάνονται σπασμοί, πτώση της αρτηριακής πίεσης και διαταραχές του ρυθμού της καρδιάς.
Επομένως, άνθρωποι που λιποθυμούν δεν θα πρέπει να θεωρούν ότι έχουν πνευμονική εμβολή, τόνισε η Moores.

Πηγές:
New England Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν