Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, υποδεικνύει ότι γιατροί θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της κατάθλιψης χρησιμοποιώντας απεικονιστικές εξετάσεις και λεπτομερές ιστορικό, για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς θα ανταποκριθούν καλύτερα στα αντικαταθλιπτικά.

Οι ερευνητές του Stanford University School of Medicine, ζήτησαν από 80 συμμετέχοντες με κατάθλιψη να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε το στρες στην αρχή της ζωής και την έκθεση σε καταστάσεις κακοποίησης, παραμέλησης, οικογενειακής διαμάχης, αρρώστιας ή θανάτου, καθώς και φυσικών καταστροφών πριν την ηλικία των 18 ετών.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είδαν φωτογραφίες χαρούμενων και τρομακτικών προσώπων ενώ υποβάλλονταν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία, πριν και μετά την αγωγή διάρκειας 8 εβδομάδων, με 3 κοινά αντικαταθλιπτικά (sertraline, escitalopram και venlafaxine).

Η έρευνα εστίασε στη μελέτη του πώς η αμυγδαλή επηρεάζεται από το παιδικό τραύμα.

Χρησιμοποιώντας προγνωστική μοντελοποίηση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συμμετέχοντες που είχαν παιδικό τραύμα ήταν πιο πιθανό να ανταποκριθούν θετικά στα αντικαταθλιπτικά, αν οι εξετάσεις έδειχναν υψηλή αντίδραση στα χαρούμενα πρόσωπα- με άλλα λόγια αν η αμυγδαλή τους λειτουργούσε σωστά. Ασθενείς με υψηλό επίπεδο παιδικού τραύματος των οποίων η αμυγδαλή είχε βλάβη ή που είχαν χαμηλή αντίδραση στα χαρούμενα πρόσωπα ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν επιτυχία με τα αντικαταθλιπτικά.

Η Leanne Williams, δήλωσε ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κατανόηση συνολικά του ανθρώπου, τις εμπειρίες του και τη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και την αλληλεπίδραση μεταξύ των δυο, για να βοηθηθεί η επιλογή της αγωγής. Πρόσθεσε ότι τώρα μπορούμε να προβλέψουμε ποιος είναι πιθανό να ανακάμψει με τα αντικαταθλιπτικά με τρόπο που λαμβάνει υπόψη την ιστορία της ζωής του.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η έρευνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποφυγή του χασίματος χρόνου ψάχνοντας για τη σωστή αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Στο μέλλον, ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σε μοντέλο αγωγής με βάση ερωτηματολόγιο και απεικονιστική εξέταση εγκεφάλου για τον εντοπισμό της καλύτερης αγωγής.

 

Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων
ΕΛΙΚΑΡ: Δωρεάν καρδιολογικοί έλεγχοι σε Καρδάμυλα και Βολισσό Χίου
Δραματικές οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία.