Ενήλικες που υπέστησαν παιδική κακοποίηση μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο για διπολική διαταραχή, αναφέρουν ερευνητές.

Ο ερευνητής Filippo Varese, του University of Manchester, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ της ταραγμένης παιδική ηλικίας και της μελλοντικής διάγνωσης διπολικής διαταραχής είναι πολύ ισχυρή.

Ο Varese ανέλυσε 19 έρευνες που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1980 και 2014. Όρισε τις δυσκολίες της παιδικής ηλικίας ως εμπειρίες παραμέλησης, κακοποίησης, εκφοβισμού ή απώλειας γονέως πριν την ηλικία των 19 ετών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενήλικες με διπολική διαταραχή είχαν 2,63 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν υπάρξει θύματα συναισθηματικής, σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης ως παιδιά σε σύγκριση με ενήλικες στο γενικό πληθυσμό.

Η σχέση με τη συναισθηματική κακοποίηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή. Ωστόσο, η απώλεια ενός γονέως δεν αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο
Αν και η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση, τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι σημαντικά στην αντιμετώπιση ανθρώπων με διπολική διαταραχή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Journal of Psychiatry.

 

Πηγές:
British Journal of Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο