Η άσκηση μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με μικρό όφελος στους ηλικιωμένους που ήδη έχουν προβλήματα μνήμης και σκέψης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Neurology.

Η έρευνα αφορούσε ανθρώπους με νοητική εξασθένηση που οφειλόταν σε αγγειακά αίτια.

Η ερευνήτρια Teresa Liu-Ambrose, του University of British Columbia στο Βανκούβερ, δήλωσε ότι έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων μνήμης, αλλά λίγες έρευνες έχουν εξετάσει αν μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που ήδη έχουν αυτά τα προβλήματα να βελτιωθούν ή αν αποτρέπει την επιδείνωση.

Η έρευνα περιέλαβε 70 ανθρώπους με μέση ηλικία 74 ετών με ελαφρά νοητική εξασθένηση. Μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε μαθήματα άσκησης, διάρκειας μιας ώρας, 3 φορές την εβδομάδα για 6 μήνες.

Οι υπόλοιποι λάμβαναν πληροφορίες κάθε μήνα σχετικά με τη νοητική εξασθένηση και την υγιεινή διατροφή αλλά όχι πληροφορίες για τη σωματική άσκηση.

Όλοι εξετάστηκαν πριν την έναρξη της έρευνας, στο τέλος της και 6 μήνες αργότερα για τις νοητικές ικανότητες, την εκτελεστική λειτουργία και το πόσο καλά μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Όσοι ασκούνταν είχαν μικρή βελτίωση στο τεστ νοητικών ικανοτήτων σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνταν.
Το σκορ όσων ασκούνταν βελτιώθηκε κατά 1,7 μονάδες σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνταν.

Το αποτέλεσμα, αν και μέτριο, ήταν παρόμοιο με αυτό που φάνηκε σε προηγούμενες έρευνες που εξέταζαν τη χρήση φαρμάκων σε ανθρώπους με νοητική εξασθένηση λόγω αγγειακών αιτίων. Ωστόσο η διαφορά ήταν μικρότερη από αυτή που εθεωρείτο ελάχιστη κλινικά σημαντική διαφορά σε 3 σημεία.

Έξι μήνες μετά τη διακοπή της άσκησης, τα σκορ δεν είχαν διαφορά από αυτά όσων δεν ασκούνταν. Επίσης δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των 2 ομάδων σε οποιοδήποτε σημείο στα τεστ εκτελεστικής λειτουργίας ή καθημερινών δραστηριοτήτων.

Όσοι ασκούνταν, επίσης βελτιώθηκαν σε σύγκριση με την άλλη ομάδα όσον αφορά την αρτηριακή πίεση και σε εξέταση του πόσο μακριά μπορούσαν να περπατήσουν σε 6 λεπτά, το οποίο μετρούσε τη γενική καρδιαγγειακή τους ικανότητα.

 Αυτά τα ευρήματα είναι επίσης σημαντικά δεδομένου ότι η υπέρταση είναι παράγοντας κινδύνου εμφάνισης νοητικής εξασθένησης.

Η Liu-Ambrose δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν η άσκηση μπορεί να βελτιώσει νοητικές ικανότητες σε ανθρώπους με ελαφρά νοητική εξασθένηση.

 

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα