Η ενίσχυση της μυϊκής ισχύος μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία σε ανθρώπους με ελαφρά νοητική εξασθένηση, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε 100 ανθρώπους, 55 έως 86 ετών. Όλοι είχαν ελαφρά νοητική εξασθένηση.

Οι εθελοντές που ασκούνταν με βάρη 2 φορές την εβδομάδα, για 6 μήνες, στο τουλάχιστον 80% της μέγιστης ισχύος τους, εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στη νοητική λειτουργία.

Τα οφέλη διήρκεσαν τουλάχιστον για ένα χρόνο μετά τα προγράμματα με βάρη, έδειξε η έρευνα.

Ο Γ. Μαύρος, του University of Sydney, δήλωσε ότι στην έρευνα ανακάλυψε ότι η βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες συνδεόταν με τα κέρδη στη μυϊκή ισχύ. Όσο πιο δυνατοί έγιναν οι άνθρωποι τόσο μεγαλύτερα ήταν τα οφέλη για τον εγκέφαλο.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καθοδήγηση του είδους και της έντασης της άσκησης που συνιστάται για τους ενήλικες.

Όσο περισσότερο μπορούμε να πείσουμε τους ανθρώπους να κάνουν ασκήσεις αντίστασης, τόσο πιθανότερο θα είναι να έχουμε πληθυσμό που μεγαλώνει πιο υγιής.

Σημαντικό είναι επίσης η άσκηση να γίνεται συχνά, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, και με υψηλή ένταση ώστε να μεγιστοποιούνται τα κέρδη στην ισχύ. Αυτό θα δώσει το μέγιστο όφελος για τον εγκέφαλο, δήλωσε ο ερευνητής.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society.

 

Πηγές:
Journal of the American Geriatrics Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα