Η βιταμίνη Ε μπορεί να έχει πολύ διαφορετικές επιδράσεις στη μεταβολή του κινδύνου πνευμονίας σε ηλικιωμένους με βάση τις επιλογές του τρόπου ζωής τους, δήλωσαν ερευνητές από τη Φινλανδία.

Σύμφωνα με επιστήμονες του University of Helsinki, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πνευμονίας πάνω από ένα τέταρτο στους ηλικιωμένους που καπνίζουν και που δεν ασκούνται και να μειώσει τον κίνδυνο στους άντρες που ασκούνται και που δεν καπνίζουν.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα δεν συμφωνούν με την κοινή πεποίθηση ότι οι βιταμίνες έχουν την ίδια επίδραση στους καταναλωτές. Η έρευνα υποδεικνύει ότι ο τρόπος ζωής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαπίστωση του πώς αντιδρά ο οργανισμός σε ορισμένα συμπληρώματα.

Η μεγάλη, τυχαιοποιημένη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε άντρες 50 έως 69 ετών. Μελετήθηκε η επίδραση της βιταμίνης Ε στον κίνδυνο πνευμονίας, μεταξύ 1985 και 1993.

Έλαβαν μέρος 29.133 άνθρωποι στους οποίους περιλαμβάνονταν 898 περιστατικά πνευμονίας.

Η βιταμίνη Ε φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονίας κατά 68% στους άντρες με τη μεγαλύτερη έκθεση στον καπνό οι οποίοι δεν ασκούνταν. Αντίθετα, ο ίδιος κίνδυνος μειώθηκε κατά 69% σε συμμετέχοντες με τη μικρότερη έκθεση στον καπνό οι οποίοι ασκούνταν.

Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης κατέληξαν ότι η βιταμίνη E δεν θα πρέπει να συσταθεί στο γενικό πληθυσμό για την ενίσχυση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος και χρειάζεται νέα έρευνα για να επιβεβαιωθεί η επίδρασή της σε ηλικιωμένους που δεν καπνίζουν και που ασκούνται.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Journal of Nutrition.

 

Πηγές:
British Journal of Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας