Η εξέταση στην παιδική ηλικία, για υψηλή χοληστερόλη όταν τα παιδιά εμβολιάζονται, θα μπορούσε να εμποδίσει εκατοντάδες καρδιακές προσβολές νέων ενηλίκων κάθε χρόνο, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine, στόχευε να ανακαλύψει ‘’σιωπηλό δολοφόνο’’ σε νέους ενήλικες, γνωστό ως οικογενή υπερχοληστερολαιμία- γενετική διαταραχή που συχνά οδηγεί σε πρόωρη καρδιοπάθεια. Αν παραμείνει χωρίς αγωγή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε μικρή ηλικία μέχρι 100 φορές.

Σε μεγάλη έρευνα, περισσότερα από 10.000 παιδιά περίπου ενός έτους εξετάστηκαν για υψηλή χοληστερόλη και γενετικές μεταλλάξεις που συνδέονται με την πάθηση, σε 92 οικογένειες.

Σαράντα παιδιά βρέθηκαν θετικά για την πάθηση με ποσοστό περίπου 1 στα 270 παιδιά.
Στη συνέχεια εξετάστηκαν οι γονείς τους και αποκαλύφθηκε επιπλέον θετικός στην πάθηση γονέας.
Συνολικά, ένας άνθρωπος με υψηλό κίνδυνο πρόωρης καρδιακής προσβολής εντοπίστηκε για κάθε 125 ανθρώπους που εξετάστηκαν.

Τέτοια εξέταση στη Βρετανία θα μπορούσε να εμποδίσει περίπου 600 καρδιακές προσβολές σε ανθρώπους κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με ερευνητές του Queen Mary University.

Ο ερευνητής David Wald, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη ένδειξη ότι η εξέταση παιδιών-γονέων έχει αποτέλεσμα σε μεγάλη κλίμακα. Είναι η μόνη μέθοδος εξέτασης που έχει λογικές πιθανότητες να καλύψει όλο τον πληθυσμό και να εντοπίσει όσους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Όταν εντοπιστούν παιδιά υψηλού κινδύνου μπορούν να ληφθούν μέτρα ώστε να μειωθεί η χοληστερόλη, όπως άσκηση, αποφυγή καπνίσματος, διατήρηση υγιούς βάρους και λήψη στατινών.

 

Πηγές:
New England Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις