Η ελληνική θυγατρική εταιρία Ipsen ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ΕΟΦ ενέκρινε μία νέα ένδειξη για τη δραστική ουσία λανρεοτίδη, που αφορά στη θεραπεία των γαστροεντεροπαγκρεατικών νευροενδοκρινών όγκων (GEP-NETs) βαθμού διαφοροποίησης (grade) 1 και υποσυνόλου τoυ βαθμού διαφοροποίησης 2 (δείκτης πολλαπλασιασμού Ki67 έως 10%) του μέσου εντέρου, παγκρέατος ή αγνώστου προέλευσης όταν έχουν αποκλειστεί θέσεις προέλευσης του οπισθίου εντέρου, σε ενήλικους ασθενείς με ανεγχείρητη τοπικά προχωρημένη ή μεταστατική νόσο. 

Μέχρι τώρα, το φάρμακο είχε ένδειξη για τη θεραπεία της μεγαλακρίας και των συμπτωμάτων των νευροενδοκρινών όγκων.
Ακολουθώντας αντίστοιχες εγκρίσεις σε πάνω από 30 χώρες παγκοσμίως, η λανρεοτίδη είναι πλέον εγκεκριμένη και στην Ελλάδα για τη θεραπεία και τον έλεγχο της αύξησης ορισμένων προχωρημένων όγκων του εντέρου και του παγκρέατος, οι οποίοι ονομάζονται γαστροεντεροπαγκρεατικοί νευροενδοκρινείς όγκοι ή GEP-NETs, όταν αυτοί δεν μπορούν να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση.

Η έγκριση του Ε.Ο.Φ. βασίστηκε στα αποτελέσματα της μελέτης CLARINET που δείχνουν 53% μείωση κινδύνου στην εξέλιξη της νόσου ή της θνησιμότητας σε όσους ασθενείς έλαβαν λανρεοτίδη, σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η έγκριση του ΕΟΦ συμπίπτει χρονικά και με την Παγκόσμια Ημέρα Eνημέρωσης για τους Νευροενδοκρινείς Όγκους, που είναι η 10η Νοεμβρίου και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για την ασθένεια αυτή, τονίζοντας την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Οι νευροενδοκρινείς όγκοι είναι ένας ευρύς όρος για μια ομάδα σχετικά σπάνιων καρκίνων που προέρχονται από τα νευροενδοκρινή κύτταρα. Ανευρίσκονται συνήθως στον γαστρεντερικό σωλήνα αλλά μπορεί να ξεκινούν και από άλλες περιοχές, όπως πάγκρεας, πνεύμονες, ωοθήκες, θυρεοειδή, υπόφυση και επινεφρίδια.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα για την πάθηση είναι περιορισμένα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2200 ενήλικες με παγκρεατικούς και γαστρεντερικούς νευροενδοκρινείς όγκους1. Να σημειωθεί ότι υπάρχει καθυστέρηση 5 – 7 έτη στη διάγνωση της νόσου από την έναρξη των συμπτωμάτων, κυρίως λόγω του ότι τα συμπτώματα αυτά είναι μη ειδικά2 (κοιλιακό άλγος, εξάψεις, διάρροια, αύξηση των καρδιακών παλμών και δερματικό εξάνθημα), παραπέμποντας και σε άλλες παθήσεις, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διαγιγνώσκονται συχνά σε προχωρημένο στάδιο.

Η δραστική ουσία λανρεοτίδη είναι ένα ανάλογο της σωματοστατίνης, που αναστέλλει πολλές ενδοκρινείς, εξωκρινείς και παρακρινείς λειτουργίες. Η αποτελεσματικότητά της έχει καταδειχθεί στην αναστολή της έκκρισης της αυξητικής ορμόνης (GH) και πολλών άλλων ορμονών που εκκρίνονται από το πεπτικό σύστημα.

Ο Γενικός Διευθυντής της Ipsen Ελλάδος κ. Στυλιανός Σεζένιας δήλωσε: «Είμαι ικανοποιημένος με την έγκριση αυτής της νέας ένδειξης για την λανρεοτίδη, η οποία αποτελεί απόδειξη της επιστημονικής ποιότητας των κλινικών μας αποτελεσμάτων. Η Ipsen εισάγει στην Ελληνική αγορά την λανρεοτίδη ως το πρώτο και μοναδικό ανάλογο σωματοστατίνης εγκεκριμένο ως αντινεοπλασματικός παράγοντας για τη θεραπεία νευροενδοκρινών όγκων του παγκρέατος και μέσου εντέρου», προσέθεσε.

Σχετικά με την Ipsen

Η Ipsen είναι ένας παγκόσμιος βιοτεχνολογικός όμιλος με εξειδικευμένα προïόντα, με συνολικές πωλήσεις που ξεπερνούν τα 1,4 δις € το 2015. Η Ipsen διαθέτει περισσότερα από 20 φάρμακα σε πάνω από 115 χώρες, με άμεση εμπορική παρουσία σε 30 χώρες. Φιλοδοξία της Ipsen είναι να γίνει ηγέτης στις εξειδικευμένες λύσεις υγειονομικής περίθαλψης για τις απειλητικές για τη ζωή νόσους. Τα πεδία εξειδίκευσής της καλύπτουν την ογκολογία, τις νευροεπιστήμες και την ενδοκρινολογία (ενηλίκων και παίδων). Η δέσμευση της Ipsen στην ογκολογία υλοποιείται μέσω του διευρυμένου χαρτοφυλακίου της σε βασικές θεραπείες, βελτιώνοντας τη φροντίδα των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη, καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή από νευροενδοκρινινείς όγκους. Η Ipsen έχει επίσης σημαντική παρουσία σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης. Επιπλέον, ο Όμιλος έχει μια ενεργή πολιτική συνεργασιών. Το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της Ipsen εστιάζει στις καινοτόμες και διαφοροποιημένες τεχνολογικές πλατφόρμες του, στα πεπτίδια και τις τοξίνες, και βρίσκεται στην καρδιά των κορυφαίων κέντρων βιοτεχνολογίας και βιοεπιστημών (Les Ulis-Γαλλία, Slough/Οξφόρδη-Ηνωμένο Βασίλειο, Cambridge-ΗΠΑ). Το 2015, οι δαπάνες για την Έρευνα & Ανάπτυξη ανήλθαν στα 193 εκατομμύρια €. Ο Όμιλος έχει περισσότερους από 4.600 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο. Οι μετοχές της Ipsen διαπραγματεύονται στο τμήμα Α του Euronext του Παρισιού (κωδικός: IPN, κωδικό ISIN: FR0010259150) και πληρούν τις προϋποθέσεις για την Υπηρεσία προθεσμιακού διακανονισμού ("Service de Règlement Différé" - "SRD"). Ο Όμιλος ανήκει στον δείκτη SBF 120. Η Ipsen έχει θέσει σε εφαρμογή ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα Αμερικανικού Πιστοποιητικού Αποθετηρίου (American Depositary Receipt «ADR») επιπέδου Ι, το οποίο διαπραγματεύεται στην αγορά μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες κάτω από το σύμβολο IPSEY. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ipsen, επισκεφθείτε το www.ipsen.com 

Σχετικά με την Ipsen στην ογκολογία

Η Ipsen επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην καταπολέμηση καρκίνων, όπως ο καρκίνος του προστάτη ή αυτών με σημαντικές ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, οι νευροενδοκρινείς όγκοι, ο καρκίνος των νεφρών και άλλες εξειδικευμένες ογκολογικές ασθένειες. Φιλοδοξία της είναι να προσφέρει νέες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς και τους ανθρώπους που τους φροντίζουν στο θεραπευτικό τους ταξίδι. Η Ipsen έχει μια συνεχή δέσμευση στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών στην ογκολογία μέσα από μια ανοικτή προσέγγιση στην καινοτομία και χρησιμοποιεί διαφοροποιημένες τεχνολογικές πλατφόρμες, ιδίως πεπτίδια. Επιπλέον η Ipsen έχει αναπτύξει επιστημονικές συνεργασίες με αξιόπιστα ακαδημαϊκά ιδρύματα, κορυφαίες φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες και εργάζεται με τους κορυφαίους σύγχρονους ερευνητές και κλινικούς ιατρούς. ‘’Έτσι μπορούμε να αναπτύξουμε αποτελεσματικές και καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας για τους ασθενείς και να υποστηρίξουμε τους επαγγελματίες υγείας στην καθημερινή πρακτική τους.’’

1. van der Zwan, JM et al. European Journal of Cancer 2013;49:(11); 2565-257.
2. Modlin IM et al. Lancet Oncol 2008;9:61-72.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;