Μία επιθετική γρίπη των πτηνών έκανε την εμφάνισή της σε έξι ευρωπαϊκές χώρες. Οι ειδικοί ανησυχούν για επιδημία που μπορεί να μολύνει και άλλα ζώα. Πρόκειται για τον ιό Η5Ν8, ο οποίος εντοπίστηκε πρώτη φορά σε ψόφια άγρια πουλιά στην Δανία και, έχει εξαπλωθεί στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Ήδη σε κάποιες περιοχές της Γερμανίας έχει απαγορευτεί η ελευθέρα βοσκή σε φάρμες, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού σε άλλα ζώα.

Ο ιός Η5Ν8 θα μπορούσε πράγματι να μεταδοθεί πολύ γρήγορα και σε όσα ζώα έρχονται σε επαφή με τα μολυσμένα πτηνά. Πολλοί κτηνοτρόφοι ανησυχούν ότι η γρίπη μπορεί να προσβάλει χήνες, πάπιες και γαλοπούλες που πρόκειται να σφαγούν εν όψει των Χριστουγέννων. Ειδικοί τονίζουν Ότι καθησυχάζουν καθώς επισημαίνουν ότι εφόσον τηρούνται οι κανόνες υγιεινής δεν υπάρχει κίνδυνος.

Για παράδειγμα, τονίζουν ότι το ωμό κρέας θα πρέπει να απομονώνεται από άλλα τρόφιμα και τα σερβίτσια πάντα θα πρέπει να πλένονται καλά.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και σε πολλά σημεία της Γερμανίας, εκεί από όπου υπάρχουν φάρμες εκτροφής αλλά και που είναι πέρασμα πουλιών έχουν ληφθεί μέτρα. Την ίδια ώρα ανάλογα μέτρα έχουν αρχίσει να λαμβάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε κάθε περίπτωση, ειδικοί τονίζουν ότι επιβάλλεται επαγρύπνηση. Όπως εξηγούν, οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται πολύ γρήγορα και μπορούν να προσαρμοστούν άμεσα σε νέες καταστάσεις.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν