Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συστηματική και ορθή ενημέρωση των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του μαστού (ΠΚΜ) καθώς και των οικογενειών τους, το Τμήμα Ογκολογίας της Novartis Pharma Services Inc. Κύπρου διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας και διάλεξη με τίτλο «Η Φωνή σου, η Δύναμή σου». Η έκθεση παρουσιάζει πορτρέτα γυναικών με ΠΚΜ από την Κύπρο και την Ελλάδα. Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από μαρτυρίες των ίδιων των ασθενών για την εμπειρία που βιώνουν και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Τα δυναμικά λόγια των γυναικών αποτελούν πηγή έμπνευσης και θάρρους για άλλες ασθενείς που διανύουν το δικό τους προσωπικό ταξίδι με τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού και δίνουν μαθήματα ζωής στον καθένα από εμάς.

Η διοργάνωση της έκθεσης «Η Φωνή σου, η Δύναμή σου» ανακοινώθηκε σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Η εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας, αποτελεί μέρος της πανευρωπαϊκής καμπάνιας ενημέρωσης για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού “Here & Now” και διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Europa Donna Κύπρου και τη στήριξη του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων, του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάσκεψη Τύπου, εκατοντάδες Κύπριες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες κάθε χρόνο με τον καρκίνο του μαστού. Μία στις έξι ασθενείς που διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Επιπλέον, τρεις στις δέκα γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού, θα αναπτύξουν αργότερα προχωρημένη νόσο. Το 2015 διαγνώστηκαν στην Κύπρο 604 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού και 73 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια.

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία διεθνώς σε σχέση με τη συχνότητα της νόσου. Ευρήματα ερευνών που παρουσιάζονται στο ιατρικό περιοδικό «The Breast», καταδεικνύουν ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο κοινή μορφή καρκίνου και την πιο συχνή αιτία θανάτου στο γυναικείο πληθυσμό. Περίπου 1.670.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το 2012 παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός των θανάτων έφθασε τις 522.000, σημειώνοντας αύξηση 20% και 14% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2008.

Αδιαμφισβήτητα ο καρκίνος προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις και συναισθήματα, τα οποία οι ασθενείς δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Σύμφωνα με έρευνες που διεξήγαγε η Novartis Oncology, οι περισσότερες από τις μισές ασθενείς αισθάνονται ότι η κοινωνία έχει αρνητική αντίληψη γι’ αυτές, ενώ αρκετές, μετά τη διάγνωση της νόσου, χάνουν την αυτοπεποίθησή τους ή την αίσθηση της προσωπικής τους ταυτότητας. Με βάση τα ίδια ευρήματα, ο ΠΚΜ προκαλεί ανησυχία και φόβο, ενώ επηρεάζει αρνητικά την εργασιακή ζωή των ασθενών, καθώς επίσης και την ικανότητά τους να συνεισφέρουν στην οικογένεια και την κοινωνία.

Από πλευράς της η επικεφαλής του Τμήματος Ογκολογίας της Novartis Pharma Services Inc. Κύπρου, κ. Χρυστάλλα Χαραλάμπους, τόνισε τη σημαντική συνεισφορά της Novartis στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με ΠΚΜ καθώς και στην ευαισθητοποίηση του κοινού. Αναφερόμενη στην έκθεση «Η Φωνή σου, η Δύναμή σου», η κ. Χαραλάμπους είπε ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους μας. «Είναι μέρος μιας σημαντικής εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού και προβάλλει τον αντίκτυπο του προχωρημένου καρκίνου του μαστού σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, δίνοντας θετικά μηνύματα ζωής» κατέληξε.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η Πρώτη Κυρία Άντρη Αναστασιάδη, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, στις 8:00 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;
Πόσα παιδιά εισάγονται σε νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή