Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου στον προστάτη και όσο περισσότερο πίνουν οι άντρες τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος, υποδεικνύει νέα ανάλυση 27 ερευνών.

Καναδοί και Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν σημαντική σχέση μεταξύ αλκοόλ και κινδύνου για καρκίνο στον προστάτη, αν και δεν απέδειξαν ότι το ποτό προκαλεί αύξηση του κινδύνου για καρκίνο στον προστάτη.

Ακόμα και χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης (έως 2 ποτά την ημέρα) συνδέθηκαν με 8% έως 23% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στον προστάτη όταν συγκρίθηκαν με τη μη κατανάλωση ποτού.

Ο ερευνητής Tim Stockwell, του University of Victoria, δήλωσε ότι η νέα έρευνα συμβάλλει στην ισχυροποίηση ενδείξεων ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο στον προστάτη.

Η ερευνήτρια Tanya Chikritzhs, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για καλύτερες μεθόδους στην έρευνα σχετικά με το αλκοόλ και την υγεία. Προηγούμενες και μελλοντικές έρευνες που δείχνουν προστασία από νόσους λόγω της χαμηλής κατανάλωσης αλκοόλ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι παγκοσμίως η πέμπτη αιτία θνησιμότητας στους άντρες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού BMC Cancer.

 

Πηγές:
BMC Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα