Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση καρυδιών σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες.

Ερευνητές μέτρησαν την επίδραση της κατανάλωσης καρυδιών στη διάθεση ανθρώπων.

Ο ερευνητής Peter Pribis, δήλωσε ότι η έρευνα ήταν διαφορετική, επειδή εστίασε στη γνωστική λειτουργία και σε αυτή την ελεγχόμενη τυχαιοποιημένη δοκιμή μετρήθηκε το αποτέλεσμα στη διάθεση αγοριών και κοριτσιών.

Έλαβαν μέρος 64 σπουδαστές, 18-25 ετών.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν 3 κομμάτια ψωμί μπανάνας την ημέρα, για 16 εβδομάδες-τις 8 μαζί με καρύδια και τις υπόλοιπες 8 χωρίς καρύδια.

Ενώ έτρωγαν το ψωμί μπανάνας με καρύδια, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν μισό φλιτζάνι καρύδια καθημερινά.

Η διάθεση μετρήθηκε στο τέλος κάθε περιόδου 8 εβδομάδων.

Στο τεστ μελετήθηκαν 6 τομείς της διάθεσης: ένταση, κατάθλιψη, θυμός, κούραση, σθένος, σύγχυση και υπολογίστηκε το συνολικό σκορ διαταραχών διάθεσης.

Όσο χαμηλότερο ήταν το σκορ, τόσο υψηλότερη ήταν η διάθεση. Στη δοκιμή, που διήρκεσε 8 εβδομάδες, ο Pribis παρατήρησε σημαντική βελτίωση στη διάθεση σε νέους υγιείς άντρες.

Υπήρξε σημαντική βελτίωση κατά 28% στη διάθεση νέων αντρών. Ωστόσο, στις γυναίκες δεν παρατηρήθηκε βελτίωση. Υπάρχουν αρκετές θρεπτικές ουσίες στα καρύδια που θα μπορούσαν να ευθύνονται για τη βελτίωση της διάθεσης, όπως άλφα λινολενικό οξύ, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ πολυφαινόλες και μελατονίνη.

Ο Pribis, θεωρεί ότι η έρευνα δείχνει ότι θα πρέπει να τρώμε περισσότερα καρύδια.

Πρόσθεσε ότι τα καρύδια δεν είναι καλά μόνο για τη διάθεση, αλλά και για τη γενική υγεία. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι μια χούφτα την ημέρα.

 

Πηγές:
University of New Mexico.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα