Τα πιο κοινά δερματικά βακτήρια μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στην προστασία μας από ορισμένες δερματικές νόσους, αναφέρει νέα έρευνα.

Σουηδοί ερευνητές αναφέρουν ότι το βακτήριο Propionibacterium acnes εκκρίνει πρωτεΐνη, την RoxP, που προστατεύει έναντι βακτηρίων που εκτιμάται ότι συμβάλλουν σε αρκετές δερματικές παθήσεις.

Συγκεκριμένα, η RoxP προστατεύει έναντι βλάβης των δερματικών κυττάρων- του οξειδωτικού στρες.

Το οξειδωτικό στρες εκτιμάται ότι συμβάλλει σε αρκετές δερματικές νόσους, όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και ο καρκίνος του δέρματος.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Scientific Reports, η προστατευτική επίδραση της RoxP είναι το ίδιο δυνατή με αυτή αντιοξειδωτικών όπως οι βιταμίνες C και E.

Ο Rolf Lood, του Lund University στη Σουηδία, δήλωσε ότι η πρωτεΐνη είναι σημαντική για την επιβίωση του βακτηρίου  στο δέρμα. Το βακτήριο βελτιώνει το περιβάλλον του εκκρίνοντας RoxP, αλλά κάνοντάς το μας ωφελεί.

To Propionibacterium acnes βρίσκεται σε ανθρώπους με και χωρίς δερματική νόσο. Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές ποσότητες στο δέρμα τους, κάτι που μπορεί να παράγει διάφορες ποσότητες RoxP, σημείωσε ο ερευνητής.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν περαιτέρω έρευνες σε ποντικούς και ανθρώπους.

Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην περίληψη της RoxP στα αντηλιακά και στη χρήση της κατά της ψωρίασης και της ατοπικής δερματίτιδας.

 

Πηγές:
Scientific Reports,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνοδος κορυφής G7: Προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες
Επικίνδυνη σχέση CoViD με λιπώδη νόσο του ήπατος μεταβολικής αιτιολογίας [ελληνική μελέτη]
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης