Η καθημερινή δημιουργική δραστηριότητα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε ‘’ανοδικό σπιράλ’’ αυξημένης ευεξίας σε νέους ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα του University of Otago στη Νέα Ζηλανδία.

Ερευνητές ζήτησαν από 658 φοιτητές να κρατήσουν ημερολόγιο, σε καθημερινή βάση, για τις εμπειρίες και τη συναισθηματική τους κατάσταση για διάστημα 13 ημερών.

Μετά την ανάλυση των ημερολογίων, οι ερευνητές με επικεφαλής την Dr Tamlin Conner, ανακάλυψαν τάση των συμμετεχόντων να νιώθουν περισσότερο ενθουσιασμό και ακμάδα μετά τις ημέρες που ήταν πιο δημιουργικοί.

Ανακάλυψαν ότι τα πιο κοινά παραδείγματα που αναφέρθηκαν ήταν το γράψιμο τραγουδιών, η δημιουργική γραφή, το πλέξιμο, η δοκιμή νέων συνταγών, η ζωγραφική, το σχέδιο, το digital design και το παίξιμο μουσικής.

Η Dr Conner θέλησε να διαπιστώσει αν οι καθημερινές δημιουργικές δραστηριότητες κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα συναισθηματικά.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο στην έρευνα του τομέα της ψυχολογίας ότι η δημιουργικότητα συνδέεται με τη συναισθηματική λειτουργία. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της νέας έρευνας εστιάζει στο πώς ωφελούν ή βλάπτουν  τα συναισθήματα τη δημιουργικότητα, όχι αν η δημιουργικότητα ωφελεί ή βλάπτει την ευεξία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η θετική διάθεση μια συγκεκριμένη ημέρα δεν προέβλεπε τη δημιουργική δραστηριότητα της επόμενης ημέρας.

Η προηγούμενη έρευνα ανακάλυψε ότι η θετική διάθεση φαίνεται πως αυξάνει τη δημιουργικότητα την ίδια ημέρα, αλλά η νέα έρευνα έδειξε ότι η δημιουργικότητα της προηγούμενης ημέρας προβλέπει την ευεξία της επόμενης.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι γενικά, τα ευρήματα στηρίζουν την έμφαση στην καθημερινή δημιουργικότητα ως μέσον που καλλιεργεί θετική ψυχολογική λειτουργία.

 

Πηγές:
University of Otago.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα