Τα κρυολογήματα και η γρίπη μπορεί ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στις γυναίκες έναντι των αντρών, σύμφωνα με έρευνα που βασίστηκε σε αναφορές ασθενών για τα συμπτώματά τους.

Στην έρευνα, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό από τους άντρες να αναφέρουν σοβαρή κόπωση και μυϊκούς πόνους όταν νοσούσαν από κρυολόγημα ή γρίπη, αναφέρει η έρευνα, που παρουσιάστηκε στη Νέα Ορλεάνη στο IDWeek 2016.

Επιπλέον, τα σοβαρά συμπτώματα των γυναικών διαρκούσαν περισσότερο, σύμφωνα με τις αναφορές των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές, στους οποίους συμμετείχε ο Dr. Robert Deiss, του Infectious Disease Clinical Research Program, συνέκριναν τα συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης όπως αυτά αναφέρθηκαν από 777 άντρες και γυναίκες μεταξύ 2009 και 2014 σε νοσοκομεία.

Όταν οι ασθενείς εξετάστηκαν διαπιστώθηκε το είδος της λοίμωξης και ανέφεραν τα συμπτώματα που εμφάνισαν.

Ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να κρατούν  ημερολόγιο με τα συμπτώματα και την έντασή τους.

Τα συμπτώματα περιλάμβαναν το κατώτερο αναπνευστικό, δηλαδή βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και πόνο στο θώρακα, το ανώτερο αναπνευστικό, όπως ωταλγία, καταρροή πονόλαιμο και φτέρνισμα καθώς και συστημικά συμπτώματα, όπως κούραση, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι λοιμώξεις από εντεροϊό κοροναϊό και γρίπη ήταν συνήθεις. Ανακάλυψαν επίσης ότι διάφορα είδη ιών μόλυναν άντρες και γυναίκες με περίπου τα ίδια ποσοστά.

Ωστόσο οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν μέτρια ή σοβαρή ωτίτιδα, πονοκέφαλο και μείωση στην όρεξη όταν πήγαν πρώτη φορά στο γιατρό, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Οι γυναίκες ήταν επίσης πιο πιθανό από τους άντρες να αναφέρουν συμπτώματα κούρασης και μυϊκούς πόνους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι άντρες και γυναίκες ανέφεραν παρόμοια επίπεδα έντασης των συμπτωμάτων όταν εστίασαν στις πρώτες ημέρες της νόσου.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι άντρες και γυναίκες ανέφεραν παρόμοια επίπεδα έντασης συμπτωμάτων όταν εστίασαν στις πρώτες ημέρες της νόσου. Την τρίτη ημέρα της ασθένειας, τα δυο φύλα ανέφεραν διαφορές. Από εκείνο το σημείο και πέρα οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό από τους άντρες να συνεχίζουν να αναφέρουν σοβαρά συμπτώματα.

 

Πηγές:
IDWeek 2016,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας