Νέα έρευνα υπέδειξε ότι αν ένα παιδί εκτεθεί νωρίς στον καπνό του τσιγάρου μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίσει προβλήματα στο σχολείο, καθώς και ορισμένες αλλαγές συμπεριφοράς.

Η έκθεση στον καπνό είναι τοξική για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο όταν ένα παιδί είναι πιο ευάλωτο στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

Η καθηγήτρια Linda Pagani, του University of Montreal, δήλωσε ότι μικρά παιδιά έχουν μικρό έλεγχο σχετικά με την έκθεση στον καπνό, στο σπίτι, που θεωρείται τοξική για τον εγκέφαλο όταν η ανάπτυξή του είναι σημαντική.

Οι γονείς που καπνίζουν κοντά στα παιδιά τους, συχνά τα εκθέτουν σε παθητικό κάπνισμα.

Μη φυσιολογική ανάπτυξη εγκεφάλου μπορεί να προκληθεί από χρόνια ή μεταβατική έκθεση σε τοξικά χημικά και αέρια στο παθητικό κάπνισμα. Αυτές οι ουσίες τελικά στερεοποιούνται και δημιουργούν το κάπνισμα από τρίτο χέρι.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ισχυρές ενδείξεις που υποδεικνύουν άλλους κινδύνους στο αναπτυσσόμενο εγκεφαλικό σύστημα που κυβερνά συμπεριφορικές αποφάσεις, κοινωνική και συναισθηματική ζωή, καθώς και τη νοητική λειτουργία.

Η αντικοινωνική συμπεριφορά χαρακτηρίζεται από θέληση να βλάψει κάποιος τους άλλους, έλλειψη θετικών προς την κοινωνία αισθημάτων και παράκαμψη των κοινωνικών κανόνων.

Σε αυτές τις συμπεριφορές περιλαμβάνονται η επιθετικότητα, η κλοπή, η αντίσταση κατά της αρχής, η καταστροφή περιουσίας, ενώ επίθεσης συνδέεται αργότερα στην παιδική ηλικία με ακαδημαϊκά προβλήματα.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Indoor Air, η ερευνητική ομάδα εξέτασε 1.035 αγόρια και κορίτσια που γεννήθηκαν το 1997 και 1998. 

Οι γονείς δήλωσαν αν κάποιος κάπνιζε στο σπίτι όταν τα παιδιά ήταν 1,5 έως 7,5 ετών. Στην  ηλικία των 12 ετών τα παιδιά τους ανέφεραν την αντικοινωνική συμπεριφορά που έδειχναν και ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά.

 

Πηγές:
Indoor Air,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη