Η αερόβια άσκηση μπορεί ενδεχομένως να ενισχύει τη μνήμη και τις νοητικές ικανότητες σε ηλικιωμένους με ελαφρά νοητική εξασθένηση, αναφέρει μικρή έρευνα.

Άνθρωποι με ελαφρά νοητική εξασθένηση έχουν αυξημένο κίνδυνο για Alzheimer.

Η έρευνα περιέλαβε 16 ανθρώπους μέσης ηλικίας 63 ετών, που έκαναν αερόβια άσκηση, όπως διάδρομο, στατικό ποδήλατο ή ελλειπτικό μηχάνημα. Οι συμμετέχοντες ασκούνταν 4 φορές την εβδομάδα για 6 μήνες. Υπήρχε επίσης ομάδα ελέγχου 19 ανθρώπων, μέσης ηλικίας 67 ετών, που έκαναν στρέτσιγκ 4 φορές την εβδομάδα για 6 μήνες, αλλά όχι αερόβια.

Όλοι είχαν ελαφρά νοητική εξασθένηση. Μετά από 6 μήνες, απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου αποκάλυψαν ότι όσοι ανήκαν στην ομάδα αερόβιας, έδειξαν σημαντική βελτίωση στη μνήμη και στις νοητικές ικανότητες μετά από 6 μήνες, ενώ όσοι ανήκαν στην ομάδα του στρέτσιγκ δεν εμφάνισαν τα παραπάνω.

Η ερευνήτρια,  Laura Baker, του Wake Forest School of Medicine στο Winston-Salem, δήλωσε ότι ακόμα και σε μικρή χρονική περίοδο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αερόβια άσκηση οδηγεί σε αξιοσημείωτη αλλαγή στον εγκέφαλο.

Ο ερευνητής Jeongchul Kim, δήλωσε ότι οποιοδήποτε είδος άσκησης μπορεί να είναι ωφέλιμο. Αν είναι εφικτό, η αερόβια μπορεί ενδεχομένως να οδηγεί σε πιθανά οφέλη για υψηλότερη νοητική λειτουργικότητα.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο Radiological Society of North America (RSNA) στο Σικάγο.

 

Πηγές:
(RSNA)

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αύξηση 10,1% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - 49 νεκροί [πίνακας]
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας