Ερευνητές του NEOMED εντόπισαν σημαντική σχέση μεταξύ περιοχών του εγκεφαλικού στελέχους και αλλαγών στα οστά, σε προκλινικό μοντέλο της νόσου του Alzheimer.

Η έρευνα, με επικεφαλής την Dengler-Crish θα δημοσιευτεί στο περιοδικό  Journal of Alzheimer's Disease.

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι πρώιμη μείωση της οστικής πυκνότητας που συμβαίνει σε προκλινικό μοντέλο της νόσου οφείλεται στην εκφύλιση περιοχής του εγκεφαλικού στελέχους που παράγει το μεγαλύτερο μέρος της σεροτονίνης.

Μειωμένη οστική πυκνότητα που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, μεταφράζεται σε αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα, μειωμένη ποιότητα ζωής και αυξημένη θνησιμότητα για ασθενείς με νόσο του Alzheimer. Επιπλέον, η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η πρώιμη οστική απώλεια και η έλλειψη σεροτονίνης σε ασθενείς με νόσο του Alzheimer μπορεί ενδεχομένως να μας δείξουν κάτι πολύ σημαντικό σχετικά με την προσέγγιση στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση της νόσου.

Όπως σημειώνει η ερευνήτρια, η μέτρηση της οστικής πυκνότητας θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως χρήσιμος βιοδείκτης για την αξιολόγηση του κινδύνου εμφάνισης νόσου Alzheimer στους ηλικιωμένους. Τα ευρήματα κινητοποιούν την ερευνήτρια να ερευνήσει το σύστημα σεροτονίνης ως πιθανό νέο θεραπευτικό στόχο για τη νόσο του Alzheimer.

 

 

 

Πηγές:
Northeast Ohio Medical University

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;