Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 20 γρ. ξηρών καρπών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων νόσων, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι μια χούφτα ξηρών καρπών ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά σχεδόν 30%, για καρκίνο κατά 15% και για πρόωρο θάνατο κατά 22%,.

Ο ερευνητής Dagfinn Aune, του Imperial College London, δήλωσε ότι αυτό που κάνει τόσο ωφέλιμους πιθανόν τους ξηρούς καρπούς είναι η διατροφική τους αξία.

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο και πολυακόρεστα λιπαρά-θρεπτικές ουσίες που είναι ωφέλιμες για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Όπως εξήγησε ο ερευνητής,  ορισμένοι ξηροί καρποί, ιδιαίτερα τα καρύδια και το πεκάν, έχουν πολλά αντιοξειδωτικά που μπορούν να καταπολεμήσουν το οξειδωτικό στρες και πιθανόν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 29 έρευνες που έγιναν σε 819.000 συμμετέχοντες. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν περισσότερα από 12.000 περιστατικά στεφανιαίας νόσου, 9.000 περιστατικά εγκεφαλικοί επεισοδίου, 18.000 περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου και περισσότεροι από 85.000 θάνατοι.

Ο Aune δήλωσε ότι παρόλο που οι ξηροί καρποί έχουν αρκετά υψηλά επίπεδα λιπαρών, έχουν επίσης υψηλά επίπεδα φυτικών ινών και πρωτεϊνών και υπάρχουν ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι θα μπορούσαν να μειώσου τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι αν οι άνθρωποι κατανάλωναν περισσότερα από 20 γρ. ξηρούς καρπούς την ημέρα υπήρχαν λίγες ενδείξεις περαιτέρω βελτίωσης στη εικόνα της υγείας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine.

 

Πηγές:
BMC Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια