Η τακτική κατανάλωση, ακόμα και μικρών ποσοτήτων αλκοόλ, μπορεί ενδεχομένως να ενισχύει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο Dr. Peter Kistler, του Baker IDI Heart and Diabetes Institute στη Μελβούρνη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, καθώς υπάρχουν πιθανότητες άνθρωποι που καταναλώνουν 1 έως 2 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα να μην συνειδητοποιούν ότι θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο αρρυθμίας.

Οι ερευνητές επισκόπησαν έρευνες σε σχεδόν 90.000 ανθρώπους σε διάστημα 12 ετών και ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής αυξανόταν κατά 8% για κάθε αλκοολούχο ποτό που καταναλώνεται σε καθημερινή βάση. Τα ευρήματα ήταν παρόμοια για άντρες και γυναίκες.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι ενώ μέτριες ποσότητες αλκοόλ φαίνονται προστατευτικές για την προσφορά αίματος στον καρδιακό μυ, τα οφέλη του δεν εκτείνονται στα ηλεκτρικά μέρη της καρδιάς ή στον παλμό.

Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Ο Kistler σημείωσε ότι άνθρωποι που συνεχίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες μπορεί ενδεχομένως να παρατηρήσουν ότι η αρρυθμία γίνεται πιο συχνή. Αυτό είναι ανησυχητικό, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο. Επομένως, συνέχισε,  αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ποια είναι η ασφαλής ποσότητα, άνθρωποι με αρρυθμία θα πρέπει πιθανόν να μην υπερβαίνουν το ένα ποτό την ημέρα, με 2 ημέρες την εβδομάδα χωρίς αλκοόλ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.

Πηγές:
Journal of the American College of Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
FAMAR: Νέες Επενδύσεις στο Κέντρο Διανομής στη Θήβα
Τι παραλήρημα ασθενών μετά από έμφραγμα επιδεινώνει την έκβασή τους
Nέος Κώδικας Φαρμακευτικής Δεοντολογίας