Νέα έρευνα έδειξε ότι ακόμα και ένα τσιγάρο την ημέρα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Η ερευνήτρια Maki Inoue-Choi, του U.S. National Cancer Institute (NCI), δήλωσε ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης όσον αφορά τον καπνό του τσιγάρου.

Η διακοπή του καπνίσματος ωφελεί όλους τους καπνιστές, άσχετα από το πόσο λίγα τσιγάρα καπνίζουν, πρόσθεσε.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε στοιχεία περισσότερων των 290.000 ηλικιωμένων Αμερικανών, ηλικίας 59 έως 82 ετών. Θέλησε να αξιολογήσει τον κίνδυνο του ελαφρού καπνίσματος-10 ή λιγότερα τσιγάρα την ημέρα.

Όλοι οι καπνιστές έδωσαν πληροφορίες για τις συνήθειες σχετικά με το κάπνισμα σε 9 χρονικές περιόδους, αρχίζοντας από την ηλικία πριν τα 15 μέχρι μετά την ηλικία των 70 ετών.

Σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ, όσοι κάπνιζαν κατά μέσον όρο λιγότερα από ένα τσιγάρα την ημέρα, είχαν 64% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Όσοι κάπνιζαν 1 έως 10 τσιγάρα την ημέρα είχαν 87% υψηλότερο κίνδυνο.

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς ή πολύ αργά να διακόψει κάποιος το κάπνισμα. Η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν χαμηλότερος στους ανθρώπους που κάπνιζαν λίγο αλλά είχαν διακόψει σε σχέση με όσους συνέχιζαν να καπνίζουν λίγο.

Όσο νεότεροι ήταν όταν διέκοψαν τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος.

Οι ερευνητές εξέτασαν και για συγκεκριμένα αίτια θανάτου. Σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο στον πνεύμονα ήταν 9 φορές υψηλότερος σε σχέση με όσους κάπνιζαν λιγότερα από ένα τσιγάρα την ημέρα και 12 φορές υψηλότερος σε όσους κάπνιζαν μεταξύ ενός και 10 τσιγάρων ημερησίως.

Επιπλέον, όσοι κάπνιζαν 1 έως 10 τσιγάρα την ημέρα είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από αναπνευστικές νόσους και 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

 

Πηγές:
JAMA Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;