Νέα έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ εμμηνόπαυσης και αναπνευστικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι πιθανό να εμφανίσουν εξασθένηση της πνευμονικής λειτουργίας, η οποία τελικά να οδηγήσει σε ρηχή αναπνοή και κούραση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 1.438 γυναικών, 25 έως 48 ετών. Καμία δεν είχε εμμηνόπαυση στην έναρξη της έρευνας. Παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια και στο συγκεκριμένο διάστημα οι περισσότερες πλησίαζαν ή εισήλθαν στην εμμηνόπαυση.

Προσάρμοσαν τα στοιχεία για την ηλικία, το βάρος, το ύψος, την εκπαίδευση και το ιστορικό καπνίσματος. Καπνίστριες και πρώην καπνίστριες είχαν πιο απότομη εξασθένηση της πνευμονικής λειτουργίας συνδεόμενης με την ηλικία και την εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εμμηνόπαυση ήταν πιθανότερο να προκαλεί περιοριστικά παρά αποφρακτικά αναπνευστικά προβλήματα.

Ο ερευνητής Kai Triebner, του University of Bergen στη Νορβηγία, δήλωσε ότι η είτε περιοριστική είτε αποφρακτική, η εξασθένηση της πνευμονικής λειτουργίας μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει αύξηση της ρηχής αναπνοής και κούραση.

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το πόσο έχει μειωθεί η ικανότητα των πνευμόνων και ορισμένες γυναίκες ενδεχομένως εμφανίζουν αναπνευστική ανεπάρκεια ως αποτέλεσμα αυτής της έκπτωσης.

 

Πηγές:
American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας
Ερρίκος Ντυνάν: Πρωτοποριακή, μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς