Ερευνητές του UT Southwestern Medical Center, ανακάλυψαν νέο βιοδείκτη για ένα είδος καρκίνου στον εγκέφαλο, το γλοίωμα, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να διαπιστώσουν πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος και που τελικά θα μπορούσε να βοηθήσει στην απόφαση για την κατάλληλη αγωγή.

Ερευνητές του Harold C. Simmons Comprehensive Cancer Center ανακάλυψαν ότι η υψηλή έκφραση του γονιδίου SHOX2 προέβλεπε φτωχή επιβίωση σε ενδιάμεσου βαθμού γλοιώματα.

Ο Dr. Adi Gazdar, μέλος του Simmons Cancer Center, δήλωσε ότι ως ανεξάρτητος βιοδείκτης, η έκφραση του SHOX2 είναι το ίδιο ισχυρή με τον ευρέως χρησιμοποιούμενο δείκτη, μεταλλάξεις IDH.

Η γνώση της πιθανής εικόνας επιβίωσης ενός ασθενούς μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τους γιατρούς να επιλέξουν την καλύτερη αγωγή.

Σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις IDH ή αρκετούς άλλους βιοδείκτες, η έκφραση του SHOX2 βοήθησε να εντοπιστούν υποομάδες ασθενών με καλή πρόγνωση, παρόλο που άλλοι βιοδείκτες είχαν δείξει κακή πρόγνωση.

Ο Dr. Gazdar, δήλωσε ότι τα ευρήματα βασίζονται σε ανάλυση προηγούμενων δημοσιευμένων ερευνών. Θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε νέες έρευνες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό EBiomedicine.

 

Πηγές:
EBiomedicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης
Ο γιατρός Αδριανός Γολέμης θα είναι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης [βίντεο]
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου