Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αισιόδοξη στάση στη ζωή μπορεί να προσθέσει χρόνια.

Σε νέα έρευνα, γυναίκες με θετική στάση ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από αρκετά αίτια,περιλαμβανομένου του καρκίνου, της καρδιοπάθειας, του εγκεφαλικού επεισοδίου, των αναπνευστικών νόσων και των λοιμώξεων, έναντι όσων ήταν λιγότερο αισιόδοξοι.

Ο Eric Kim, του Harvard TH Chan School of Public Health, δήλωσε ότι ενώ ο περισσότερες προσπάθειες στρέφονται σήμερα στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για νόσους, ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η ενίσχυση της ψυχολογικής ελαστικότητας μπορεί ενδεχομένως να κάνει τη διαφορά.

Ο Kim πρόσθεσε ότι τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να κάνουμε προσπάθειες να ενισχύσουμε την αισιοδοξία η οποία φάνηκε να σχετίζεται με πιο υγιεινές συμπεριφορές και πιο υγιεινούς τρόπους να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ζωής.

Μια άλλη πιθανότητα είναι η υψηλότερη αισιοδοξία να επιδρά άμεσα στο βιολογικό σύστημα.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα επίπεδα αισιοδοξίας 70.000 γυναικών και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο στο πώς η αισιοδοξία μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο θνησιμότητας, όπως υπέρταση, διατροφή και άσκηση.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι περισσότερο αισιόδοξες γυναίκες είχαν σχεδόν 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε από τις νόσους που αναλύθηκαν στη μελέτη σε σύγκριση με τις λιγότερο αισιόδοξες γυναίκες.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η αισιοδοξία μπορεί να αλλάξει με σχετικά εύκολες και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις, ακόμα και όταν οι άνθρωποι γράψουν και σκεφτούν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε διάφορους τομείς της ζωής τους, δήλωσαν οι ερευνητές προσθέτοντας ότι η ενθάρρυνση της χρήσης τέτοιων παρεμβάσεων θα ήταν καινοτόμος τρόπος ενίσχυσης της υγείας μελλοντικά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Epidemiology.

 

Πηγές:
Journal of Epidemiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο