Υψηλότερα επίπεδα στο αίμα, συγκεκριμένης για καρδιακή νόσο πρωτεΐνης, συνδέονται με εγκεφαλική βλάβη, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η πρωτεΐνη NT-proBNP απελευθερώνεται στο αίμα ως αντίδραση στο στρες του καρδιακού τοιχώματος. Τα επίπεδά της αυξάνονται όταν η καρδιακή ανεπάρκεια επιδεινώνεται και μειώνονται όταν αυτή βελτιώνεται.

Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της καρδιοπάθειας και της εγκεφαλικής νόσου αλλά ο ρόλος της  NT-proBNP δεν ήταν σαφής.

Ερευνητές στην Ολλανδία εστίασαν σε 2.400 μέσης ηλικίας και ηλικιωμένους καρδιοπαθείς χωρίς άνοια, και ανακάλυψαν σαφή σχέση μεταξύ επιπέδων NT-proBNP στο αίμα και εγκεφαλικής βλάβης, η οποία εντοπίστηκε με μαγνητική τομογραφία. Ωστόσο, η έρευνα δεν απέδειξε ότι υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης πράγματι προκάλεσαν την εγκεφαλική βλάβη.

Η ερευνήτρια Dr. Meike Vernooij του Erasmus MC University Medical Center, στο Ρότερνταμ, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι υψηλότερα επίπεδα NT-proBNP στον ορό συνδέονταν με μικρότερο όγκο εγκεφάλου- συγκεκριμένα φαιάς ουσίας- και με φτωχότερη οργάνωση της λευκής ουσίας.

Βλάβη στην καρδιά και στον εγκέφαλο συχνά συμβαίνουν πριν γίνουν εμφανή συμπτώματα νόσου. Δείκτης στο αίμα που μπορεί να αποκαλύπτει καρδιακή ή εγκεφαλική νόσο αρχικού σταδίου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη αγωγή και σε αλλαγές του τρόπου ζωής και πιθανόν να επιβραδύνει ή ακόμα και να αναστρέψει τη νόσο, σημείωσαν οι ερευνητές.

Δήλωσαν ότι χρειάζεται νέα έρευνα για να μάθουμε περισσότερα για την πρωτεΐνη NT-proBNP και τη σχέση της μεταξύ καρδιακής και εγκεφαλικής νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Radiology.

 

Πηγές:
Radiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας