Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ιβουπροφαίνη μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από τον καρκίνο στον πνεύμονα σε πρώην και νυν καπνιστές.

Η ερευνήτρια Dr. Marisa Bittoni, του Ohio State University, παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα στο IASLC 17th World Conference on Lung Cancer (WCLC) στη Βιέννη. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στον πνεύμονα. Καθώς η ιβουπροφαίνη είναι φάρμακο που μειώνει τη φλεγμονή, η ερευνήτρια θέλησε να εξετάσει αν το σκεύασμα θα μπορούσε να ωφελεί ανθρώπους με ιστορικό καπνίσματος.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 10.735 ενηλίκων. Στην έναρξη συλλέχτηκαν πληροφορίες για το κάπνισμα, τη χρήση ιβουπροφαίνης και άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, καθώς και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 18 χρόνια- κατά μέσον όρο- και εξετάστηκαν τα αίτια θανάτου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν πώς η χρήση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων συνδεόταν με τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο στον πνεύμονα.

Στη διάρκεια της έρευνας, 269 από τους συμμετέχοντες πέθαναν από καρκίνο στον πνεύμονα. Από αυτούς, 252 είχαν ιστορικό καπνίσματος.

Επειδή η πλειοψηφία των περιστατικών καρκίνου στον πνεύμονα ήταν σε πρώην ή νυν καπνιστές, οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης την επίδραση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων σε περαιτέρω δείγμα 5.882 ανθρώπων με ιστορικό καπνίσματος.

Ανακάλυψαν ότι πρώην ή νυν καπνιστές που χρησιμοποιούσαν τακτικά ιβουπροφαίνη είχαν 48% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο στον πνεύμονα σε σχέση με όσους δεν χρησιμοποιούσαν το φάρμακο.

Η σχέση μεταξύ θανάτου από καρκίνο στον πνεύμονα και χρήσης ασπιρίνης δεν ήταν στατιστικά σημαντική.  Η διακοπή του καπνίσματος και ο υγιεινός τρόπος ζωής παραμένουν ο καλύτερος τρόπος μείωσης του κινδύνου για καρκίνο στον πνεύμονα. Ωστόσο, η Dr. Bittoni πιστεύει ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η τακτική χρήση ιβουπροφαίνης θα μπορούσε να είναι πολύτιμη για ορισμένους ανθρώπους.

 

Πηγές:
IASLC 17th World Conference on Lung Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο