Το εγχείρημα ήταν από κάθε άποψη δύσκολο, με δεδομένη την ευαισθησία που περικλείει το όλο θέμα, κάτι που απαιτούσε πάνω από όλα προσεκτική και εστιασμένη προσέγγιση. Γιατί καλό είναι να σκεφθεί πολύ καλά κάποιος πριν πλησιάσει ασθενείς που υποφέρουν αλλά και Συλλόγους που μοχθούν, πώς και με ποιο τρόπο θα μπορέσει να τους εκπαιδεύσει κατάλληλα.  Εξαρχής είχε τεθεί λοιπόν ως στόχος η επιμόρφωση των Συλλόγων και η εκπαίδευση των μελών τους, προκειμένου αυτοί  να ευαισθητοποιούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον κόσμο.

Με τη δημιουργία της παρθενικής 1ης ημερίδας, για παράδειγμα, επιδιώχθηκε να αναδειχθεί η σημασία της εξωστρέφειας των Συλλόγων αλλά και πόσο μεγάλο ρόλο διαδραματίζει ο εθελοντισμός. Αυτές ακριβώς τις αξίες, της αλληλεγγύης, της ψυχολογικής υποστήριξης από τις τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας, όπως και της δυναμικής των σεμιναρίων από ομάδες μελών των Συλλόγων ασθενών, προσπάθησαν να προβάλουν από την αρχή τα "Βήματα ασθενών".

Με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους Συλλόγους και τους εκπροσώπους τους ως ομιλητές, με την αρωγή ψυχολόγων και ψυχοθεραπευτών που προσπάθησαν να εκθέσουν αυτά ακριβώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο/η ασθενής, με τον στιγματισμό των διακρίσεων, του ρατσισμού και των κάθε είδους "φοβιών" για την κάθε ασθένεια ξεχωριστά, αλλά πάνω από όλα με τις μαρτυρίες των ίδιων των ασθενών, τα "Βήματα ασθενών" προσπάθησαν  να ανοίξουν τον δρόμο για μια άλλη αντιμετώπιση του "διαφορετικού", αυτού που ο πολύς κόσμος έχει συνηθίσει να αποκαλεί ως "ασθενή", συνοδευόμενο από κάθε λογής στερεότυπα και τυποποιημένη αντιμετώπιση.

Πέρα από αυτά όμως επιδιώχθηκε να τονιστούν και οι ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα, σε μια χώρα που, αν μη τι άλλο, χαρακτηρίζεται από αυτές ακριβώς τις ελλείψεις. Τα "Βήματα ασθενών", λοιπόν, ήταν από την πρώτη στιγμή βήματα προς τα εμπρός, βήματα που αφήνουν σε κάθε περίπτωση ευδιάκριτα ίχνη για όλους όσους θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το ενδιαφέρον ταξίδι προς την κατάργηση των κάθε λογής αυτοπεριοριστικών αντιλήψεων για ανθρώπους που δεν έφταιξαν επειδή νόσησαν.

Σε αυτό το οκτάμηνο ταξίδι, τα "Βήματα Ασθενών" είχαν ως συμπαραστάτες ειδικούς υγείας, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, γιατρούς, λογοθεραπευτές, διατροφολόγους και Μ.Κ.Ο αλλά πάνω από όλα  τους ίδιους τους ασθενείς, που με τις παρεμβάσεις και εμπειρίες τους ανέδειξαν πολλά και σημαντικά θέματα που τους αφορούν.

Οι τρεις ημερίδες των "Βημάτων" δεν είχαν, εσκεμμένα, ως ομιλητές εκπροσώπους της Πολιτείας ή του Υπουργείου Υγείας για τον λόγο του ότι όλοι αυτοί ακούγονται καθημερινά και  κατά κόρον από τα ΜΜΕ. Ούτε όμως και πολλούς "ειδήμονες" του είδους μιας και αυτών η παρουσία είναι εξασφαλισμένη σε άλλου τύπου συνέδρια για τους ασθενείς.

Τα βήματά μας κατ΄επέκτασιν ήταν προσεκτικά, με δεδομένο ότι απευθυνόμασταν εξαρχής σε ανθρώπους με αυξημένες ευαισθησίες και γρήγορα αντανακλαστικά. Αν θέλει λοιπόν κανείς να κάνει έναν απολογισμό, θα πρέπει να λάβει υπόψιν του όλες τις παραμέτρους. Από το γεγονός ότι δόθηκε, για παράδειγμα, ο λόγος στους ίδιους τους Συλλόγους να εκθέσουν τους προβληματισμούς τους και να προτείνουν λύσεις, μέχρι οι ίδιοι οι ασθενείς να καταθέσουν την προσωπική εμπειρία τους. Από το ότι οι καλές πρακτικές διαφόρων Συλλόγων ασθενών έδωσαν την ευκαιρία σε άλλους να αποκτήσουν χρήσιμες εμπειρίες, μέχρι τους ίδιους τους γονείς που έφεραν ακόμη και τα ίδια τους τα  παιδιά  με κινητικά προβλήματα, προκειμένου να μοιραστούν τις ανησυχίες τους αλλά και να μεταδώσουν μηνύματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.

Πολλά και άλλα ενδιαφέροντα είχαν οι τρεις ημερίδες του  iatronet.gr "Βήματα Ασθενών" από τις οποίες διδάχθηκαν και οι ίδιοι οι συντελεστές τους. Οι ημερίδες αυτές δεν ήθελαν και δεν θέλουν να είναι κάποιο ιδιαίτερο σόου προβολής ή εκμετάλλευσης των ίδιων των ασθενών. Στόχος εξαρχής ήταν να εκπαιδευτούν οι ίδιοι οι Σύλλογοι σε δράσεις αλλά πάνω από όλα στην ίδια την εξωστρέφεια, που τόσο πολύ χρειάζονται. Τα «Βήματα ασθενών» θα συνεχίσουν πάνω στην ίδια συλλογιστική και κορμό. Ίσως το 2017 αλλάξουν κάποια πράγματα, ίσως γίνουν λίγο πιο στοχευμένες κινήσεις, προκειμένου να καλυφθεί όσο το δυνατόν περισσότερο μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι Σύλλογοί τους.

Μάθαμε και εμείς πολλά  όλο αυτό το διάστημα. Και πέρα από τη συγκίνηση που μας διακατέχει από τη μεγάλη ανταπόκριση των συμμετεχόντων, ωριμάσαμε και βάλαμε μπροστά καινούργια σχέδια. Τα «Βήματα Ασθενών» θα είναι λοιπόν κοντά σας και το 2017, προσπαθώντας να αναδείξουν και πάλι τις αξίες του εθελοντισμού, της ψυχολογικής υποστήριξης και της αλληλεγγύης μεταξύ των ασθενών και των Συλλόγων τους. Παράλληλα όμως, και να ενημερώσουν για τα νέα ιατρικά δεδομένα για πολλές ασθένειες, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανίατες.

Βασιζόμαστε στη συλλογιστική ότι το ομαδικό πνεύμα αφήνει στην άκρη τις εγωπαθείς συμπεριφορές, πως η αλληλεγγύη δεν  πρέπει να παραμένει στα πλαίσια του «γραφικού» που τόσο πολύ επιθυμούν κάποιοι. Υπάρχουν πάντα βήματα προόδου στη ζωή, βήματα που πρέπει να κάνουμε, γιατί από ένα σημείο και μετά δεν γίνεται διαφορετικά. Αρωγοί στην προσπάθειά μας θα είναι και πάλι οι Σύλλογοι ασθενών αλλά και όλοι αυτοί που συνετέλεσαν αποφασιστικά ώστε οι ημερίδες αυτές του iatronet.gr να είναι πράγματι ξεχωριστές. Γιατί ακριβώς εξαρχής το μήνυμά μας ως διοργανωτές δεν ήταν το επιτηδευμένα «εναλλακτικό» παρά η ουσία, μιας και κέντρο του ενδιαφέροντός μας ήταν και παραμένει ο ίδιος ο/η ασθενής. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι θα εξακολουθούμε να έχουμε συμπαραστάτες τους ίδιους τους Συλλόγους ασθενών, αλλά και όλους όσους εμπλέκονται  ενεργά στην όλη διαδικασία της αντιμετώπισης ενός προβλήματος υγείας.

Τις εισηγήσεις, τις παρουσιάσεις και σχόλια από τις Ημερίδες Βήματα Ασθενών του iatronet.gr, μπορείτε να βρείτε στην κατηγορία: Το Βήμα του Ασθενή - Η δική σας φωνή στην υγεία, Ημερίδες Βήματα Ασθενών και #VimataAsthenon στο twitter.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη