Η κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα άσθματος, δήλωσαν ερευνητές.

Η κατανάλωση περισσότερων των 4 μερίδων την εβδομάδα είναι επικίνδυνη, έδειξε η έρευνα σε σχεδόν 1.000 Γάλλους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται στο σαλάμι, στο ζαμπόν και στο λουκάνικο (νιτρώδες άλας) να επιδεινώνει τους αεραγωγούς.

Ωστόσο, ειδικοί δήλωσαν ότι η σχέση δεν έχει αποδειχτεί και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

ΟΙ ερευνητές συμβουλεύουν, αντί να ανησυχούν οι άνθρωποι για συγκεκριμένο είδος τρόφιμου, να ακολουθούν υγιεινή, με ποικιλία διατροφή..

Το κατεργασμένο κρέας έχει ήδη συνδεθεί με τον καρκίνο.

Περίπου μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν άσθμα και οι υπόλοιποι χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου,.

Η έρευνα έδειξε ότι στους ανθρώπους με άσθμα, η υψηλότερη κατανάλωση κρέατος συνδεόταν με επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου.

Άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερες από 4 μερίδες την εβδομάδα είχαν τη μεγαλύτερη επιδείνωση του άσθματος μέχρι το τέλος της έρευνας.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η έρευνά τους δεν μπορεί να αποδείξει ότι ευθύνεται η διατροφή. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στη ζωή ενός ανθρώπου που μπορούν να επιδεινώσουν το άσθμα.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να αφαιρέσουν τους πιο προφανείς, ελέγχοντας για πράγματα όπως η παχυσαρκία και η σχέση μεταξύ κατεργασμένου κρέατος και επιδείνωσης του άσθματος παρέμενε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Thorax.

Πηγές:
Thorax.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις