Η βαριατρική εγχείρηση μπορεί να λεπτύνει το σώμα αλλά οι συμπεριφορές παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην μακροπόθεσμη απώλεια βάρους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Cornell Food and Brand Lab.

Η ερευνήτρια Anna-Leena Vuorinen, δήλωσε ότι, αν και πολύ αποτελεσματική, η βαριατρική εγχείρηση δεν είναι τρόπος απώλειας βάρους που απαιτεί μικρή προσπάθεια. Όσοι υποβάλλονται σε αυτήν πρέπει να ακολουθούν αυστηρή δίαιτα για να διατηρήσουν το χαμένο βάρος και να εμποδίσουν επιπλοκές, αλλά κλειδί για να καταφέρουν το στόχο απώλειας βάρους θα μπορούσε να είναι να μάθουν να ευχαριστιούνται την υγιεινή διατροφή και την άσκηση.

Η Vuorinen, ο Brian Wansink, διευθυντής στο Cornell Food and Brand Lab, και ερευνητές του Duke και του Stanford εξέτασαν 475 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την εγχείρηση, για να δουν πώς η ευχαρίστηση από συμπεριφορές που σχετίζονταν με την υγεία άλλαξε μετά την εγχείρηση και πώς συνδεόταν με την επιτυχία στην απώλεια βάρους.

Ανακάλυψαν ότι 2 χρόνια μετά την εγχείρηση, όσοι ανέφεραν αυξημένη χαρά από την άθληση και τις υγιεινές τροφές ήταν πιο πιθανό να ανταποκρίονται στους στόχους για την απώλεια βάρους.

Σε όσους είχαν πετυχημένη απώλεια βάρους, περισσότερα από 2 χρόνια μετά την εγχείρηση, ποσοστό άνω του 70% ανέφερε ότι ευχαριστιόταν να καταναλώνει υγιεινές τροφές περισσότερο σε σχέση με πριν την εγχείρηση.

Λιγότεροι από τους μισούς όσων είχαν αποτυχημένη απώλεια βάρους ανέφεραν ότι ευχαριστιόνταν την κατανάλωση υγιεινών τροφών.

Όσον αφορά την άσκηση, ποσοστό 59% όσων είχαν πετυχημένη απώλεια βάρους, 2-5 χρόνια μετά την εγχείρηση, ανέφερε ότι λάμβανε περισσότερη χαρά από την άσκηση σε σχέση με πριν την εγχείρηση, ενώ σε όσους  δεν είχαν πετυχημένη απώλεια βάρους το 43% ανέφερε ότι χαιρόταν περισσότερο την άσκηση.

Μεταξύ όσων είχαν φτάσει στα 5 τουλάχιστον χρόνια μετά την εγχείρηση, σχεδόν οι μισοί όσων είχαν επιτυχία στην απώλεια βάρους ανέφεραν ότι χαίρονταν την άσκηση περισσότερο από πριν, ενώ μόνο το 28% όσων δεν είχαν επιτυχία ανέφερε ότι χαιρόταν περισσότερο με την άσκηση.

Επιπλέον, όσοι αναζητούσαν στήριξη από διατροφολόγους ή προσωπικούς γυμναστές συνέχισαν να πετυχαίνουν το στόχο τους 5 χρόνια μετά την εγχείρηση.

Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε βαριατρική εγχείρηση χάνουν σημαντική ποσότητα βάρους τα πρώτα 2 χρόνια. Η πρόκληση για πολλούς είναι να διατηρήσουν το νέο, χαμηλότερο βάρος. Για να υπάρξει επιτυχία, η ικανοποίηση από υγιεινές συμπεριφορές φαίνεται να παίζει ρόλο, σύμφωνα με την έρευνα.

Ερευνητής δήλωσε ότι αν κάποιος δεν ευχαριστιέται την υγιεινή διατροφή ή την άσκηση, η αναζήτηση στήριξης από επαγγελματία υγείας θα μπορούσε να αλλάξει τη γνώμη του και να τον βοηθήσει να παραμείνει πιστός στο στόχο απώλειας βάρους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικοί Bariatric Surgical Practice and Patient Care.

 

Πηγές:
Bariatric Surgical Practice and Patient Care.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!